Вторник, 20 Ноември 2018
Вторник, 20 Ноември 2018

Прокурори искат Международният наказателен съд да разследва военни престъпления в Афганистан

Прокурори искат Международният наказателен съд да разследва военни престъпления в Афганистан

Има основание да вярваме, че са извършвани престъпления срещу човечеството по време на въоръжения конфликт в Афганистан

Прокурори съобщиха, че ще пискат от съдии в Международния наказателен съд (МНС) да дадат разрешение за започване на разследване за евентуалните военни престъпления в Афганистан.

„Ще подам молбата си пред съдебните власти за отваряне на разследване с довода, че има основание да вярваме, че военни престъпления и престъпления срещу човечеството са били извършвани във връзка с въоръжения конфликт в Афганистан“, заяви главният прокурор Фату Бенсуда в изявление. В него се посочва също, че според нея са изпълнени всички правни критерии за започване на разследване.

По време на проверката, която беше оповестена за първи път през 2007 г., МНС търсеше извършването на възможни военни престъпления, датиращи от 2003 г. и извършени от талибаните, афганистанските правителствени сили или международните сили, включително и американските войски в страната.

Преди година Бенсуда заяви, че нейната служба „приключва оценката“ си, но отложи взимането на решение през този юли, след като постъпи нова „съществена“ информация от властите в Кабул, предаде БГНЕС.

По-рано главният прокурор зави, че американските сили в Афганистан може да са извършили военни престъпления като са измъчвали афганистански затворници в рамките на очевидно целенасочена политика.

Според Бенсуда талибаните и техните съюзници, са отговорни за смъртта на 17 000 цивилни от 2007 г. до 2015 г., като са били извършвани „множество атаки“ срещу училища, болници и джамии.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар