Петък, 14 Декември 2018
Петък, 14 Декември 2018

Франция спряла радиоактивни гъби от Беларус, а не от Русия

Франция спряла радиоактивни гъби от Беларус, а не от Русия

Франция е спряла голяма партида гъби от Беларус със слаба радиоактивност, която вероятно е от Чернобил, а не е свързана с радиоактивния облак над Южна Русия.

Това съобщиха късно вчерас официални представители, цитирани от Ройтерс и БТА. 

По-рано днес ръководителят на френската Агенция за ядрена сигурност (ASN) Пиер-Франк Шеве каза пред френския Сенат, че следи от цезий са били открити в гъби, внесени от Русия, и не спомена Беларус.

Говорител на френския Институт за радиационна защита и ядрена безопасност (IRSN) каза, че преди дни митнически служители установили, че 3,5-тонна пратка с гъби от Беларус, пристигнала през Франкфурт, е заразена с цезий-137 - радионуклид, отпадъчен продукт от ядрени реактори.

Въпреки че заразените гъби не са опасни за здравето на консумиращите ги, пратката ще бъде унищожена през следващите дни в специален инсинератор, казаха от Института за радиационна защита.
"Няма връзка със замърсяването с рутений-106", отбеляза говорителят.

По-рано този месец френският институт каза, че облак с радиоактивен рутений-106, тръгнал от Южна Русия, е бил засечен през октомври над обширни райони в Европа, но не е представлявал опасност за хората.

Тъй като гъбите са от Беларус, много вероятно е да са заразени с радиоактивност от Чернобил, каза говорителят на института. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар