Вторник, 18 Декември 2018
Вторник, 18 Декември 2018

Британски депутат със смъртни заплахи заради Брекзит

Британски депутат със смъртни заплахи заради Брекзит

Разбунтувал се британски депутат консерватор е получил смъртни заплахи заради позицията си по Брекзит

 
Британският депутат Доминик Грийв от управляващата Консервативна партия, който стана причина за унизителното поражение на британската премиерка Тереза Мей при обсъждането в парламента на законопроект за Брекзита, е получил смъртни заплахи, предаде Франс прес, като цитира в. "Гардиън". 

В сряда вечерта 11 депутати от Консервативната партия, водени от Доминик Грийв, гласуваха заедно с лейбъристката опозиция за приемане на поправка, която предвижда окончателното споразумение за напускане на ЕС да бъде ратифицирано с обвързващ вот на парламента. 

Решението предизвика недоволството на някои поддръжници на твърдия Брекзит, а Грийв е получил заплахи със смърт. 

"Това, което ме притеснява, е че атмосферата е толкова напрегната, че кара хората да не слушат за какво става дума в дебата", заявява той пред вестника и изразява съжаление, че "някои хора използват думи, които понякога включват смъртни заплахи".

В подобна ситуация поставянето на всякакви въпроси относно Брекзита се възприема като опит за саботаж, добави консерваторът. 

Той порица и начина на отразяване на вота от таблоида "Дейли мейл", който според него рискува да засили напрежението. 

Ден след гласуването вестникът публикува снимки на 11-те депутати с надпис "гордеете ли се със себе си?".

Междувременно британската премиерка Тереза Мей каза, че нейната страна и ЕС ще започнат разговорите за бъдещите си отношения веднага, след като Евросъюзът вземе решение за преминаване към следващия етап от преговорите. 

Тези преговори ще засегнат и преходния период, след като Великобритания официално напусне ЕС, заяви Мей в предаване на телевизия "Скай нюз". 

Според нея това ще даде сигурност на бизнеса и на хората. 

Мей потвърди датата за напускането на ЕС - 29 март 2019 г., макар че според Брюксел тя ще остане свързана с правилата на съюза за още около 2 г. след това. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар