Понеделник, 21 Януари 2019
Понеделник, 21 Януари 2019

Газпром е поставил рекорд по износа на газ в Турция от началото на годината

Газпром е поставил рекорд по износа на газ в Турция от началото на годината

Доставките на газ за страните от региона на строящия се газопровод "Турски поток" също са се увеличили

За периода от 1 януари до 15 декември 2017 г. руският газов гигант Газпром е увеличил обема на доставките на газ в Турция с 18,8 процента спрямо същия период на миналата година до 27,6 милиарда кубически метра газ, поставяйки исторически рекорд, съобщи пресслужбата на компанията, цитирана от ТАСС.

В съобщението се уточнява, че с този обем на доставки е надминат историческият рекорд на износ на руски газ в Турция, постигнат през 2014 г. - 27,3 милиарда кубически метра. Според информация на компанията доставките на газ за страните от региона на строящия се газопровод "Турски поток" също са се увеличили, в Гърция - с 10,1 процента, в България - с 5,7 процента, в Унгария - с 22 процента, в Сърбия - с 23,5 процента.

На 7 май Газпром започна строителството на морския участък на газопровода "Турски поток" край руското крайбрежие на Черно море. Проектът "Турски поток" предвижда построяване на газопровод през Черно море до европейската част на Турция и след това - до границата с Гърция.

Морската част ще бъде с дължина 910 км, а сухопътната по турска територия - 180 километра. Първата линия на газопровода ще бъде предназначена за турския пазар, а втората - за страните от Южна и Югоизточна Европа, като всяка ще бъде с капацитет 15,75 млрд. куб метра газ годишно, отбелязва ТАСС.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар