Петък, 24 Януари 2020

ndt banner2

Петък, 24 Януари 2020
Рахой отказа среща с Пучдемон и обяви: Няма да приема някой да престъпва закона

Рахой отказа среща с Пучдемон и обяви: Няма да приема някой да престъпва закона

Испанският премиер Мариано Рахой отказа поканата на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон, който по-рано предложи двамата да се срещнат някъде извън Испания, за да обсъдят кризата в испанската област

Министър-председателят отбеляза, че „човекът, с който трябва да се срещна е този, който спечели изборите в Каталуния, а това е Инес Аримада". Именно партията на Аримада „Граждани" спечели най-много гласове на изборите в областта, но партиите, борещи се за отцепване от Испания, събраха сбор от 70 места в 135-местния парламент, заради което Пучдемон обяви победа над властта.

Все пак Рахой поясни, че иска конструктивен диалог в рамките на закона с този, който бъде избран за нов премиер на Каталуния.

„Ще направя усилие да установя диалог с правителството, което ще произлезе от тези избори, но това ще е конструктивен, отворен и реалистичен диалог в рамките на закона. Ще направя усилие, за да може законът да бъде изпълнен. Надявам се новото правителство да изостави едностранната политика и да не се поставя извън закона. Няма да приема някой да престъпва Конституцията, нито закона, нито статута на Каталуния", обяви Рахой, цитиран от „Ел Паис".

„Рана в каталунското общество е много голяма. Ще отнеме време тя да зарасне, но това е основната цел на всички политически сили. Помиряването трябва да дойде от всички, както от мнозинството, така и от малцинството", допълни премиерът на Испания.

Карлес Пучдемон в момента се намира в Брюксел, като срещу него има издадена заповед за арест, която ще влезе в сила в момента в който стъпи на испанска територия. Във връзка с опита да обяви независима каталунска република, бившият премиер на областта е обвинен за подстрекаване към бунт и злоупотреба с обществени средства.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner