Четвъртък, 13 Декември 2018
Четвъртък, 13 Декември 2018

Киев и Донбас си размениха пленници

Киев и Донбас си размениха пленници

Властите в Киев и самообявилите се републики в Донбас се размениха пленници след дълги преговори. Безпрецедентната размяна стана на неутрална територия.

Това е първата размяна на пленници между враждуващите в Източна Украйна от година и два месеца. В плен остават още хора.

Размяната на пленници беше направена на разграничителната линия между силите на Киев и сепаратистите в Донбас, в района на село Горловка. Окончателните сведения за броя на освободените още не са обявени.

По предварителни данни Киев е предал на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики 237 души, държани в плен от украинските власти, а сепаратистите - 73 пленници.

Датата на размяната до последно не беше известна. В преговорите участва и руският патриарх Кирил. Главата на Руската православна църква подчерта, че в списъците не са влезли всички, които се намират в плен, и изрази надежда, че диалогът ще продължи.
По думите му Руската църква "скърби за случващото се сега в Украйна, когато брат вдига ръка срещу брата".

Патриарх Кирил призова за възможно най-скорошно мирно решение на проблема и специално похвали ролята на митрополита на Украинската православна църква Онуфрий за постигането на консенсус.

Освобождаването на пленници се усложнява юридически от различния им статут - някои вече изтърпяват наказание, срещу други се води следствие, а и украинската страна иска потвърждение от заловените, че искат да бъдат върнати.

Украинските военни бяха помилвани от сепаратистите, в Киев не всички приемат евентуален закон за амнистия.

Размяната на пленинци между страните в конфликта в Донбас по формулата "всички срещу всички" беше една от ключовите точки в Комплекса от мерки за изпълнение на Минските споразумения, подписан на 12 февруари 2015 г. в столицата на Беларус.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар