Четвъртък, 13 Декември 2018
Четвъртък, 13 Декември 2018

Северна и Южна Корея ще се помиряват

Северна и Южна Корея ще се помиряват

Това е първата среща между двете страни от две години

Първият кръг от диалога за нормализация на отношенията между Република Корея и КНДР започна тази сутрин в граничния пункт Панминчжон в демилитаризираната зона, разделяща на две Корейския полуостров, съобщи южнокорейското министерство на обединението, цитирано от Ройтерс и ТАСС.

Съобщава се, че главна тема на първите от декември 2015 г. междукорейски преговори ще бъдат някои практически крачки по подобряването на отношенията между Сеул и Пхенян и в частност евентуалното участие на спортисти на Северна Корея в предстоящата през февруари т.г. зимна олимпиада в южнокорейския зимен курорт Пьончан.

В съставите на делегациите на двете страни има по пет души. Делегацията на Юга се води от министъра на обединението Чхо Мьон Кьон, а на Севера - от председателя на комитета за мирното обединение Ри Сон Гвон. Те се събраха в триетажния Дом на мира от южнокорейската страна на демаркационната линия.

"Надявам се преговорите да донесат ценни резултати", заяви при откриването на срещата Ри Сон Хвон. После лидерите на двете делегации си стиснаха ръцете.

По пътя към Панминчжон лидерът на южнокорейската делегация каза пред репортери, че тя е готова да обсъжда и подновяването на срещите на семействата, разделени от Корейската война преди над 60 г. Някои високопоставени южнокорейски служители, цитирани от Ройтерс, дори се надяват, че двете Кореи могат да се договорят за участие под едно знаме при откриването на олимпиадата. Чхо не каза нищо по този въпрос, но се усмихна пред репортерите и, посочвайки дипломатическото си куфарче, добави: "Нося в него известен багаж".

Този първи официален контакт между двете страни от над 2 г. стана възможен, след като миналата неделя севернокорейският лидер Ким Чен Ун в обръщение към нацията нареди "да бъдат създадени всички необходими условия за подобряване на отношенията с Юга и да се води политика, която да позволи пробив в делото за мирното обединение". Южнокорейският президент Ким Дже-ин приветства предложението и на свой ред предложи да започнат преговори възможно най-скоро.

"Става дума не само за нормализация на междукорейските отношения, а и за помирение на нацията, за нейното доброволно обединение", отбеляза по повод на предстоящата среща държавната агенция КЦТА в Пхенян, цитирана от ТАСС.

Независимо от ограничения дневен ред, засягащ предимно "спортния" въпрос, срещата се наблюдава най-внимателно от световните лидери в очакване на някакъв сигнал за намаляване на напрежението на Корейския полуостров, изострило се заради севернокорейските ядрени и ракетни изпитания, нарушаващи резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, посочва Ройтерс.

САЩ, които държат 28 500 войници в Южна Корея още от края на Корейската война, отначало се отнесоха хладно към идеята за междукорейски срещи. Според Държавния департамент във Вашингтон, Пхенян "може би се опитва да вбие клин" между САЩ и Южна Корея и да отслаби американския натиск над Северна Корея да се откаже от разработката на ядрени ракети, способни да нанесат удар по територията на САЩ.

Неотдавна обаче президентът Доналд Тръмп нарече новите разговори "нещо добро" и посочи, че до тях се е стигнало в резултат на неговата " твърда и силна" позиция. Той каза, че би желал тези разговори да надхвърлят темата за олимпиадата, и добави, че "в подходящ момент ние ще се присъединим към тях".

САЩ и Южна Корея се съгласиха да отложат редовните си съвместни военни маневри за след олимпиадата като усилия за намаляване на напрежението и евентуалното разкриване на поле за дипломация.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар