Четвъртък, 13 Декември 2018
Четвъртък, 13 Декември 2018

Започна заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Румен Радев

Започна заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Румен Радев

Премиерът, министри и партийни лидери влязоха на КСНС при президента Радев

Започна заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Румен Радев. Темата е "Роля на Република България за развитието на общата политика за сигурност и отбрана на ЕС в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018".

На заседанието присъстват премиерът Бойко Борисов, външният министър Екатерина Захариева,  министърът на отбраната Красимир Каракачанов и икономическият му колега Емил Караниколов,  министърът на финансите Владислав Горанов, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев. председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, лидерът на БСП Корнелия Нинова, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, на Воля Веселин Марешки.

В сградата на президентството влязоха началникът на ДАНС Димитър Георгиев и председателят на парламентарната група на Обединените патриоти Волен Сидеров.

Ще бъдат изслушани шест доклада - на министрите на отбраната, на външните работи, на икономиката, на образованието и на председателя на БАН.

През октомври 2017 и държавният глава, и премиерът Бойко Борисов, и лидерът на БСП Корнелия Нинова се обявиха за обща европейска отбрана. В края на годината Радев обяви, че ще постави пред Консултативния съвет по национална сигурност темата за "дефицит на държавническо мислене за секторите „Сигурност“ и „Отбрана“.По думите му решенията се вземали хаотично и "на парче".

Заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност ще се проведе два дни преди парламентът да започне работа след зимната ваканция на депутатите. За 11 януари е насрочено и официалното откриване на европредседателството.

В края на м.г. имаше две заседания на Консултативния съвет за национална сигурност заради корупцията, но консенсус не бе постигнат. Мнозинството в парламента прие предложения от правителството антикорупционен закон, а преди три дни президентът наложи вето върху него, което се очаква да бъде отхвърлено.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар