Сряда, 12 Декември 2018
Сряда, 12 Декември 2018

Чехите избират един от деветимата кандидати за президент

Чехите избират един от деветимата кандидати за президент

Изборите са вторите в историята на републиката, при които президента се определя на преки и общи избори

Избирателите в Чехия ще определят в петък и събота един от деветимата кандидати за президент, който ще заеме поста през следващите пет години, предаде БГНЕС.

Сред претендентите е и сегашният държавен глава Милош Земан, чийто мандат изтича през март. Той, заедно с бившия председател на Академията на науките – ученият - физик Иржи Драгош, е сред претендентите с най-голям шанс.

 

Изборите са вторите в историята на републиката, при които президента се определя на преки и общи избори. За първи път в този формат те се проведоха през 2013 година. Преди това президентът беше избран от парламента. Повече от 8 милиона гласоподаватели може да участват в изборите в страната, чието население е 10,6 милиона.

Политолози не изключват да се стигне до втори кръг за определяне на победителя, който може да се проведе на 26-27 януари. Социологическите проучвания показват, че в първия кръг нито един от кандидатите за най-високия пост в държавата няма да може да събере над 50% от гласовете, за да си осигури победа.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар