Петък, 20 Септември 2019
Петък, 20 Септември 2019
Тръмп не наложи санкции на Иран. Засега...

Тръмп не наложи санкции на Иран. Засега...

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще удължи замразяването на санкциите срещу Иран за последен път.

Този жест би трябвало да даде на Вашингтон и европейските му съюзници възможност да поправят "ужасните дефекти" на иранското ядрено споразумение от 2015 г., предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Това е последна възможност. При липса на подобна договорка САЩ няма отново да отложат санкциите, за да останат страна по иранското ядрено споразумение. А ако в даден момент преценя, че подобна договорка е непостижима, ще се оттегля от споразумението незабавно", се казва в изявление на Тръмп. 

Следващият срок за замразяване на санкциите е след 120 дни за основните от тях, отбелязва АФП. 

Частични санкции

За сметка на това Съединените щати наложиха санкции на пет физически лица и девет организации заради нарушения на човешките права в Иран и подкрепа за ракетната програма на Техеран. 

В списъка е включен и шефът на иранската съдебна система аятолах Садик Лариджани. Финансовото министерство посочи в изявление, че Лариджани, близък съюзник на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей, е "отговорен" или е бил "съучастник" в действия, представляващи "сериозни нарушения на правата на човека". 

Представител на администрацията на Тръмп заяви пред журналисти, че разширяването на санкционния списък се прави в рамките на общата стратегия на Вашингтон за противодействие на "дестабилизиращото поведение на иранския режим". Той уточни, че става дума за нарушения на човешките права по време на масовите антиправителствени протести.

В черния списък фигурират двама граждани на Китай и трима иранци. 

Деветте санкционирани компании са базирани в Шанхай, Куала Лумпур и Иран. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар