Четвъртък, 17 Януари 2019
Четвъртък, 17 Януари 2019

Русия нахока Великобритания, че я определя като агресор

Русия нахока Великобритания, че я определя като агресор

Русия нахока Великобритания, че я е атакувала, определяйки я като агресор, като подчерта, че британският премиер Тереза Мей била по-заинтересована от публична реторика, отколкото от справянето с реалните заплахи, пред които е изправен Западът, съобщава "Ройтерс".

Великобритания вдигна по спешност два изтребителя "Тайфун" в понеделник, за да пресрещне руски бомбардировачи, летящи близо до въздушното пространство на Обединеното кралство. Това е последният от поредицата подобни инциденти, при който британски военни сили бяха разгърнати заради опасения от руско военно нахлуване.

Попитан за коментар относно маневрите, говорител на руското посолство в Лондон заяви, че такива изявления от страна на британското военно министерство били част от общуването с обществеността, насочено към подкопаване на имиджа на Русия.

"Ние разглеждаме тези и подобни изявления като пиар упражнение, имащи за цел да покажат някаква предполагаема "агресивност" от страна на Русия, както и самоувереността на някои британски политици", се посочва в изявление на посолството на английски език.

"Никога не е имало нахлуване във въздушното пространство на Великобритания и никакъв руски самолет не е бил принуждаван да кацне или дори да промени курса си", се изтъква, като се допълва: "Руските самолети извършват рутинни полети в международното въздушно пространство."

Отношенията между Русия и Великобритания са напрегнати. Тереза Мей през миналата година обвини Москва във военна агресия, а през декември британският външен министър Борис Джонсън заяви, че има изобилие от доказателства, че Русия се намесва в чужди избори.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар