ЕС оцени като слаб напредъка в борбата с корупцията в Румъния

ЕС оцени като слаб напредъка в борбата с корупцията в Румъния

Според доклад Румъния е изпълнила изцяло 2 от 13-те препоръки на антикорупционната агенция на Съвета на Европа от преди година

Румъния е постигнала слаб напредък в борбата с корупцията в държавните институции през 2017 г, а опасенията около липсата на прозрачност в правния процес остават, сочи нов доклад на антикорупционната агенция на Съвета на Европа GRECO от четвъртък, цитиран от Ройтерс.

Подобно на България, Transparency International оценява Румъния като една от най-корумпираните страни заедно в Европейския съюз, а Брюксел постави правната ѝ система под специален мониторинг, макар че похвали магистратите ѝ за усилията им да изкоренят корупцията по високите нива.

Според доклада Румъния е изпълнила изцяло 2 от 13-те препоръки на GRECO от преди година. Те включват създаването на по-прозрачен юридически процес, въвеждането на по-строги критерии за законодателите с цел предотвратяване на конфликт на интереси и изясняване условията на имунитета им.

„Законодателният процес остава сфера на особена загриженост за GRECO предвид продължаващите спорове и обвиненията в погрешни консултации, прекомерната употреба на ускорени процедури и липсата на прозрачност“, се казва в доклада.

Припомняме, че през декември законодателите от управляващата Социалдемократическа партия и по-малкият коалиционен партньор ALDE използваха абсолютното си мнозинство, за да приемат съдебна реформа, която според критиците ѝ ще ограничи независимостта на съдебната власт.

Реформата бе разкритикувана от Европейската комисия, Държавния департамент на САЩ, дипломати и президента на страната и доведе до масови граждански протести.

Социалдемократите предложиха и нови промени на наказателния кодекс, който ще декриминализира няколко престъпления, свързани с корупцията. Това е вторият им опит от година да отслабят чистката срещу корупцията. Дебатите по промените ще започнат, когато парламентът се събере през февруари.

Румънското звено за борба с корупцията заведе дела срещу 72-ма членове на парламента от 2006 г. насам. Срещу говорителите на долната камара и сената в момента се водят процеси по отделни дела.

През март GRECO ще обсъди съдебните реформи в Румъния, които в момента чакат отсъждане на Конституционния съд.

Източник: investor.bg

Оставете коментар