Русия и Китай -  «главните противници на САЩ»

Русия и Китай - «главните противници на САЩ»

В рамките на националната отбранителна стратегия Пентагонът планира да заеме по-агресивна, от военна гледна точка, позиция по отношение на Русия и Китай

Това пише  The Financial Times, позовавайки се на свои източници. Според тази стратегия Вашингтон отново ще започне да отделя по-голямо внимание върху съперничеството с другите водещи страни и политиката на сдържане, което напълно се съчетава с неотдавнашната Стратегия за национална сигурност на САЩ, в която Русия и Китай се споменават като «главните противници на Америка».

Чиновник от Министерството на отбраната, който е успял да се запознае със засекретения документ, споделя за Financial Times, че САЩ са разтревожени от това, че главните противници на Вашингтон «подриват традиционното военно преимущество на Америка».

«Ако погледнете разработките на Китай и Русия, то ще видите, че те са насочени към противодействие на някои наши силни страни, — отбелязва чиновникът. — В частност, разработките на китайците в областта на свръхзвуковите ракети трябва да ограничат действията на нашите самолетоносачи».

Китай, припомня изданието, е разработил скоростни балистически ракети, които теоретично могат да пробият системата на противовъздушната отбрана на американските самолетоносачи. Освен това, президентът Доналд Тръмп призова да се повиши военният потенциал, за да може «никой и да не си помисля да се свързва със САЩ».

От времето на терористичните атаки от 11 септември администрацията на САЩ поставя основния акцент върху парирането на заплахите от страна на ислямисткия екстремизъм, а паралелно с това, водейки война с малка интензивност в Ирак и Афганистан, където противникът не притежава високотехнологични образци на въоръжение.

На свой ред администрацията на Обама също полагаше усилия в борбата с ИДИЛ, но тя започна да разширява списъка на заплахите, в това число от страна на Москва и Пекин.
Но сега чиновниците от администрацията на Тръмп считат, че Вашингтон трябва да се съсредоточи върху подготовката за крупен неядрен конфликт и да се заеме с модернизацията на армията на фона на технологичните успехи и «все по-агресивната позиция» на Русия и Китай.

«В сравнение със стратегията на администрацията на Обама съставителите на този документ са отишли по-нататък, ясно посочвайки, че вече сме в ерата на съревнованието между велики държава и две страни, които хвърлят сериозно предизвикателство към САЩ — това са Русия и Китай», отбелязва по този повод друг източник на изданието.

«Тази стратегия се опитва да направи отбраната на САЩ по-конкурентна, отчитайки тези инвестиции, които са направили Русия и Китай», съобщава друг чиновник.

Някои експерти предупреждават, че, независимо от превъзходството на Вашингтон в бойната техника — САЩ имат на въоръжение 11 самолетоносачи, при това големи, докато Китай има само два, — Пентагонът става все по-уязвим за някои тясно специализирани средства, създадени именно за противодействие на САЩ.

«Можем да изгубим следващата война», констатира бившият чиновник от Министерството на отбраната на САЩ Дейвид Окманек, който миналата година представи в Конгреса на САЩ доклад за стремителния военен прогрес на основните потенциални противници на Вашингтон.

«Русия и Китай са постигнали големи успехи, защото са приели на въоръжение технологии, с които нашата армия след края на студената война нито веднъж не се е сблъсквала», заяви той, добавяйки, че високоточните и далекобойните ракети, които могат да нанесат удар по американските авиобази, а също новите изтребители могат да поставят под съмнение превъзходството във въздуха на ВВС на САЩ.

«Разполагайки с киберелектронно оръжие, те заплашват нашата космическа система, а и пречат на работата на командните системи, които днес играят ролята на мозък на комплексните военни операции», подчертава Окманек. — Всъщност, ние се самоотстранихме от сферата на електронните заплахи».

В светлината на тези обстоятелства Тръмп предложи да се увеличи базовият военен бюджет до  $603 млрд. Но някои експерти считат, че увеличаването на военния потенциал на Вашингтон ще доведе до надпревара във въоръжаването, което ще направи войната между ядрените държави още по-вероятна.

Например, президентът на организацията  Ploughshares Fund Джо Сиринсионе, който се бори срещу увеличаване на въоръжаването, счита, че Москва и Пекин «практически не могат» да догонят САЩ във военен план.

«Ние харчим за армията повече, отколкото всички десет страни, които са след нас по военни разходи, взети заедно, включително Русия и Китай. Ние имаме най-голямата и най-ефективната армия в света», подчертава Сиринсионе, добавяйки, че дори, ако Китай успее да пусне на вода третия самолетоносач, тази страна все пак няма да представлява предизвикателство за САЩ.

«Макар руснаците да разработват някои интересни нови образци на въоръжение, те все пак не могат да се сравняват с нашия многоброен и лидерски арсенал», добавя той.

Източник: bgr.news-front.info

Оставете коментар