Четвъртък, 17 Януари 2019
Четвъртък, 17 Януари 2019

Скоро ще съставим ново регионално правителство въпреки заплахите на Мадрид

Скоро ще съставим ново регионално правителство въпреки заплахите на Мадрид

"Няма да капитулираме пред авторитаризма"

Каталунският сепаратист Карлес Пучдемон заяви днес в Копенхаген, че скоро ще бъде съставено ново регионално правителство в испанската област въпреки заплахите на централното правителство, предаде Франс прес.

"Няма да капитулираме пред авторитаризма независимо от заплахите на Мадрид. Скоро ще съставим ново правителство", каза той само часове след официалното представяне на кандидатурата му за каталунския премиерски пост.

До края на месеца се очаква доминираният от сепаратистите каталунски парламент да свика заседание за обсъждане на кандидатурата на Пучдемон, който от 30 октомври е в доброволно изгнание в Белгия.

От Копенхагенския университет, където се състояха дебати, посветени на Каталуния, сепаратисткият водач призова за зачитане на демократичния процес.

"Половината от страните членки на Европейския съюз възникнаха в последните 100 години благодарение на принципа на самоопределението. Време е ЕС за последва датския пример и да признае демократичното право на самоопределение", заяви той, имайки предвид Фарьорските острови и Гренландия - датски автономни територии.

Надявам се един не толкова далечен ден волята на народа ни да надделее и да можем да създадем успешно нова държава, каза Пучдемон пред аудитория от студенти и журналисти в датската столица.

От Копенхаген Пучдемон заяви, че утре ще направи обръщение към медиите, отклонявайки въпрос за настоящото положение в каталунския парламент, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Ако кажа нещо за новините в Каталуния във връзка с решението на парламента или решението на испанския Върховен съд, мисля, че нищо от това, което беше дискутирано днес, няма да се появи в медиите, отбеляза той.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар