Сряда, 12 Декември 2018
Сряда, 12 Декември 2018

Повече от половината ученици не разбират какво четат

Повече от половината ученици не разбират какво четат

В света има голямо увеличение на обхванатите ученици в образованието, като милиони ученици посещават училище, но не разбират това, което учат.

Децата не разбират това, което четат, или нямат добри математически познания. Това заяви Хайме Сааведра - старши директор на сектора "Образование" в Световната банка и бивш министър на образованието на Перу, при представянето в СУ "Св. Климент Охридски" на глобалния доклад за развитието на Световната банка, посветен на образованието.

Средно в света 44 процента от учениците не се справят добре по математика, а 53 процента не разбират това, което четат, каза Сааведра. Той уточни, че тези данни - за 53 процента, не са еднакви навсякъде по света. 

Има държави в Централна Европа, където тези проценти са наполовина, в Източна Европа са около 25 процента, в Латинска Америка са около 40 процента, а в Африка са 90 процента. 

"За Африка говорим за нещо чудовищно, за нещо умопомрачително, свързано с тези данни за образованието", коментира Сааведра. 
Той съобщи, че има 260 милиона деца, които трябва да са в основното и в средното училище, но не са. 

Три са основните въпроси, по които трябва да работят всички министри на образованието, заяви представителят на Световната банка. Те са свързани с учебните програми, с необходимостта от добри преподаватели и с управлението на образователните системи и училищата, каза Сааведра. Той отбеляза, че има и две предизвикателства пред целия свят. 

Първото от тях е за ранното детско образование, като в най-добрия случай, в световен план, половината от децата от 3 до 6 години посещават институция за ранно образование с приемливо качество. Това е много важно, защото първите години от живота са решаващи за бъдещите когнитивни умения на човека, отбеляза Сааведра. 

Второто предизвикателство е свързано с обучението на възрастни и особено за хората, които са на пазара на труда, но не са получили качествено образование. 
В доклада няма конкретни данни за България, защото той не е посветен на страната ни, коментира министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той отбеляза обаче, че има много доклади на Световната банка, които са фокусирани върху България.

"Четейки този доклад, сме по-убедени, че политиките, които сме формулирали, са правилни. Докладът ни напомня колко е важно образованието, въпреки че всички го знаем това, но имаме нужда понякога да ни се напомня", заяви министър Вълчев. Той отбеляза, че много от политиките в образованието изискват многогодишни усилия, които надхвърлят мандата на едно правителство или на едно Народно събрание.

Надявам се, че ще има относителен политически консенсус за тях, какъвто днес има за политиките, заложени в Закона за предучилищното и училищното образование, за приобщаващото образование, за финансирането на образованието и за учителите, каза министър Вълчев. Той съобщи, че темата за предлагането на законодателна промяна за задължителен обхват на децата на четири години е в управленската програма.

В момента изчакваме, тъй като знаем, че има и конституционно дело. Не сме се отказали от нея, докладът потвърждава колко е важно децата да са обхванати в ранна детска възраст, заяви Вълчев. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар