Сряда, 12 Декември 2018
Сряда, 12 Декември 2018

Ердоган се срещна днес с папа Франциск във Ватикана

Ердоган се срещна днес с папа Франциск във Ватикана

Обсъдиха въпроса за Ерусалим и отзвука от решението на президента Доналд Тръмп

Турският президент Реджеп Ердоган се срещна днес с папа Франциск във Ватикана, за да обсъди с него въпроса за Ерусалим и отзвука от решението на президента Доналд Тръмп да признае свещения град за столица на Израел, съобщи Ройтерс.

И двамата изразиха загриженост от решението, което според много съюзници на САЩ може да обрече на провал мирните усилия в Близкия изток. Ердоган и папата се очаква да разговарят и за Сирия, Ирак, хуманитарната помощ и бежанците. Ватикана подкрепя решение от две държави за палестинско-израелския конфликт като двете страни трябва да се договорят за статута на Ерусалим като част от мирния процес. Палестинците искат Източен Ерусалим за столица на бъдещата им независима държава, докато Израел обяви целия град за своя "обединена и вечна столица".

Ердоган и папата говориха по телефона след като Тръмп обяви решението си през декември и се съгласиха, че всяка промяна на статута на Ерусалим трябва да бъде избегната. Преди да отпътува от Турция Ердоган заяви, че САЩ са се изолирали по въпроса за Ерусалим. Демонстрации срещу Ердоган за човешките права и ситуацията с турските кюрди са планирани за по-късно днес в Рим. Около 3500 полицаи и служители на сигурността охраняват реда, пише БТА.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар