Понеделник, 10 Декември 2018
Понеделник, 10 Декември 2018

Дванайсет страни членки канят Западните Балкани на срещи на върха на ЕС

Дванайсет страни членки канят Западните Балкани на срещи на върха на ЕС

Намерението е да се подобри имиджът на ЕС в региона

Дванайсет страни членки на ЕС искат шестте западнобалкански страни да бъдат допуснати на срещи на високо равнище в ЕС, преди да се присъединят към блока.

Намерението е да се подобри имиджът на ЕС в региона.

След години на пренебрегване на шестте страни от Западните Балкани и вземайки предвид растящото влияние на Русия и Китай в региона, Европейската комисия се готви утре да оповести план, според който Сърбия и Черна гора първи от групата могат да се присъединят към съюза до 2025 г., отбелязва Ройтерс.

Сега 12 страни от ЕС - Австрия, Чехия, Естония, Унгария, Ирландия, Италия, Литва, Латвия, Малта, Полша, Словения и Словакия - искат да отидат по-далеч и предлагат годишна среща на върха ЕС-Западни Балкани, в която ще участват лидерите на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия, се казва в документ, до който Ройтерс е имала достъп, предаде БТА.

Предложението, което съдържа 12 точки, е било представено на Европейската комисия в края на януари. То предполага също да се разреши на министрите от западнобалканските страни да участват във важни срещи на ЕС в областта на околната среда, здравеопазването, транспорта и външната политика.

В документа се казва, че това са мерки, които "не струват нищо, но ще имат огромно политическо въздействие". Освен това 12-те страни от ЕС предлагат официалните представители на ЕС да посещават по-често Западните Балкани, както и да бъде разгледано евентуално премахване на таксите за роуминг за 18-милионното население на Западните Балкани.

Македония очаква в стратегията за разширяване, която ще бъде обявена утре от Европейската комисия, да получи ясна европейска перспектива, но и възможност да достигне срока заедно със Сърбия и Черна гора, за да стане част от съюза през 2025 г., заяви македонският вицепремиер по европейските въпроси Буяр Османи, цитиран от МИА.

Очакваме ясно да бъде сигнализирано на Македония, че има перспектива, разбира се след затварянето на отворените политически въпроси в смисъл на отношения със съседите, да получи дата за преговори, но също така е важно да получи възможност да достигне срока заедно със Сърбия и Черна гора, разбира с,е ако междувременно успеем да изпълним критериите, каза Османи.

Важно е да ни се даде възможност, след това всичко ще зависи от нас, заяви Османи преди работна закуска с посланиците от Западните Балкани в Македония.

 

Оставете коментар