Понеделник, 21 Октомври 2019
Понеделник, 21 Октомври 2019
Стара Загора отличи момчето, върнало пълна чанта с пари

Стара Загора отличи момчето, върнало пълна чанта с пари

Кметът на Стара Загора се срещна с 18-годишния Величко Донков от Дома за деца лишени от родителски грижи "Мария Терезия", който откри чанта с пари и я върна.

Момчето, което живее в Дома за деца лишени от родителски грижи „Мария Терезия“ и учи в Професионалната гимназия по механотехника и транспорт в Стара Загора, намери чанта с пари и документи и я върна на собственика й. 

"Поканих Величко тук, за да му благодаря за достойната постъпка. Случва се в живота на всеки да покаже човешката си същност. Това, че Величко е реагирал по този начин, особено в неговото положение, е показателно. Величко е достоен човек, пример за подражание", каза пред журналисти кметът на Стара Загора Живко Тодоров на среща с 18-годишното момче.

"Величко не е взел парите, защото е морален и достоен човек, а такива хора трябва да бъдат уважавани", допълни кметът. 

Той съобщи още, че бизнесмен, пожелал анонимност, е заявил, че поема издръжката на момчето след напускането на дома и бъдещото му учение. Той ще му осигури квартира, ще плати и таксите и издръжката за висшето му образование.

Сега Величко набира сили да учи висше образование, има желание да продължи обучението си, да сбъдне мечтите си и да стане самостоятелен човек“, обясни Живко Тодоров. 

Той връчи на момчето Знак на Община Стара Загора, който се дава за доблестни постъпки.

„Продължавай все така и винаги ще се намерят хора, които да ти помогнат“, категоричен бе кметът. 

Директорът на дом "Мария Терезия" Латинка Петрова разказа, че Величко е дошъл в дома на пет години, нямал близки и приятели в Стара Загора. Вече 13 години живее там и всички го обичат. Помагал на възрастни хора в квартала и в момента, когато станал на 18 години, започнал да работи. Момчето е и вратар на националния отбор по футбол на деца лишени от родителски грижи. 

"Много съм благодарен и впечатлен от постъпката на Величко. Срещнахме се с него, предложих му работа, предстои ни още една среща", каза бизнесменът Иван Енев, чиято чанта е намерило момчето. "Готов съм да помагам с каквото мога", категоричен бе Енев.

"На мен чужди вещи не са ми нужни", кратко отговори на въпроса защо е върнал парите Величко. 

Тогава е имал у себе си 1.50 лв. от 33-те, които има дават за месеца, стана ясно в отговор на въпрос. 

Момчето разказа, че намерило чантата в синя количка, нито за миг не се е двуумил, а веднага я предало на охраната. Величко иска да стане полицай. Като малък гледал полицейски филми, в които доброто побеждава злото.

"Рекох си, че ще стана полицай като порасна", разказва момчето. 

По време на срещата стана ясно още, че Община Стара Загора е поискала от Министерството на труда и социалната политика дом "Мария Терезия" да не бъде закриван, а преустроен и там да има два центъра за настаняване от семеен тип. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар