Четвъртък, 21 Ноември 2019
Четвъртък, 21 Ноември 2019
Русия се притеснява от кибератаки преди президентския вот

Русия се притеснява от кибератаки преди президентския вот

Властите са регистрирали "съществено разширяване на диапазона на чуждестранното компютърно разузнаване"

Русия може да стане обект на кибератаки в навечерието на президентските избори, които са планирани за 18 март, заяви Николай Патрушев, секретар на Съвета за национална сигурност, цитиран от ТАСС. На заседание, посветено на киберсигурността и проведено в Ростов на Дон, той не изключи да бъде атакувана държавната система "Избори", както и други обект от най-важната инфраструктура, в които да се инсталират специални програми, способни да предизвикат срив. Възможно е и провеждането на политически и икономически акции, предупреди Патрушев.

"Избори" е телекомуникационна система, която автоматизира работата на избирателните комисии. С нея се обработват данните за резултата от гласуването, изработват се протоколите на избирателните комисии и се разпределят мандатите сред кандидатите. Данните в нея са кодирани и тя е защитена срещу незаконен достъп.

Николай Патрушев заяви, че властите регистрирали "съществено разширяване на диапазона на чуждестранното компютърно разузнаване". Над 500 000 компютъра от информационната структура на Русия са били повредени миналата година, включително информационни системи на МВР и компаниите "Роснефт" и "Евраз".

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар