Понеделник, 10 Декември 2018
Понеделник, 10 Декември 2018

НАТО ще създаде Център за военно-космическо разузнаване в Чехия

НАТО ще създаде Център за военно-космическо разузнаване в Чехия

Новата система ще разполага с огромни възможности и ще предоставя необходимата информация само за минути

Там ще се получават и обработват снимки и от държавни, и от частни спътници

Център за военно-космическо разузнаване на НАТО ще бъде създаден в Чехия до 2020 г., съобщава БГНЕС като се позовава на чешкият министър на отбраната Карла Шлехтова.

„Новата система ще разполага с огромни възможности и ще предоставя необходимата информация само за минути. Това ще стане и доказателство, че нашите специалисти в нищо не отстъпват от най-добрите професионалисти в света”, казала министър Шлехтова.

Предполага се, че новият център ще получава снимки както от държавни, така и от частни спътници и ще сглобява от тях реална картина на ставащото в определен район на света.

Центърът ще се използва преди всичко за нуждите на НАТО и на ръководството на чешкото военно ведомство, но при необходимост ще е готов да предостави необходимата информация и на лекарски и противопожарни екипи.

Създаването на центъра ще започне през юли т.г. и трябва да завърши до началото на 2020.

В него ще работят специалисти в геопространствената информация, фотограметрията, геоинформатиката и спътниковата технология.

Данните, получени от новия център, можело да помогнат на участници в чешки задгранични мисии, например в Афганистан, при подготовка и провеждане на акции в условията на сложна планинска местност.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар