Понеделник, 10 Декември 2018
Понеделник, 10 Декември 2018

Ангела Меркел предупреди за политически амбиции на Китай на Балканите

Ангела Меркел предупреди за политически амбиции на Китай на Балканите

През последните години Китай е направил инвестиции в стратегически сектори и критична инфраструктура

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че Китай не трябва да свързва инвестициите си на Западните Балкани с политически искания. "Нямам възражения срещу факта, че Китай иска да търгува... и да инвестира", каза Меркел на съвместна пресконференция в Берлин с премиера на Македония Зоран Заев.

"Ние сме ангажирани със свободната търговия", добави тя, но подчерта, че "тя трябва да е реципрочна" и че отвореността трябва да "идва не само от една страна, но от всички страни".

"Въпросът е ... дали икономическите отношения са свързани с политически въпроси?" добави тя, подчертавайки, че това "няма да бъде в духа на свободната търговия".

Китай инвестира сериозно в мащабна инициатива "Нови копринени пътища" за изграждане на инфраструктурни връзки между Азия и Европа, пораждайки европейски страхове за нарастващото политическо влияние на Пекин, предаде БГНЕС.

През последните години Китай е направил инвестиции в стратегически сектори и критична инфраструктура, включително закупуването на пристанище Пирея в засегнатата от криза Гърция.

Някои в Европа се опасяват, че балканските страни, които се възползват от китайските инвестиции, са по-склонни да защитават интересите на Пекин в ЕС, особено по въпросите на правата на човека и търговията.

В Македония, която се опитва да се присъедини към ЕС и НАТО, Китай инвестира в изграждането на магистрали, а Заев неотдавна благодари на китайския си колега Ли Къцян за подпомагането на модернизацията на страната му.

Френският президент Еманюел Макрон при скорошно посещение в Китай предупреди, че някои европейски страни са много по-отворени за китайските интереси "понякога за сметка на европейския интерес".

Германският външен министър Зигмар Габриел предупреди миналия август в Париж, че "ако не развием (европейска) стратегия по отношение на Китай, тогава Китай ще успее да раздели Европа".

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар