Понеделник, 10 Декември 2018
Понеделник, 10 Декември 2018

Северна Корея осъди като "акт на война" последните санкции на САЩ

Северна Корея осъди като "акт на война" последните санкции на САЩ

Те са насочени срещу 50 свързани с Пхенян товарни компании, кораби и търговски предприятия

Северна Корея осъди последните мерки на САЩ срещу режима ѝ като „акт на война“, след като американския президент Доналд Тръмп обяви „най-големите санкции“ на всички времена спрямо Пхенян, предава AFP.

Мерките, които Вашингтон смята, че целят заставянето на Северна Корея да прекрати разработките си на ядрено и ракетно оръжие, са насочени срещу 50 свързани с Пхенян товарни компании, кораби и търговски предприятия.

„Както сме казвали постоянно, ние смятаме всяко ограничение за акт на война и няма да спрем САЩ, ако те наистина има нервите да ни се противопоставят по груб начин“, съобщава МВнР на Северна Корея в официално свое заявление.

В същото време китайското правителство също разкритикува САЩ заради новите им санкции спрямо Северна Корея. МВнР на страната съобщи, че напълно прилага мерките, приети от ООН спрямо Пхенян, предава Deutsche Welle.

„Ако има някакво нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност, то Китай ще се справи с тях според закона“, пише в официално заявление на министерството.

От там посочиха, че Китай е силно против налагането от страна на САЩ на едностранни санкции, които са според американското законодателство, а не според международното право. Според Пекин така Вашингтон иска да наложи „дългоръки ограничения“ върху китайските компания, предаде Фокус.

„Ние представихме резервите си пред САЩ, призовавайки ги незабавно да спрат това, за да не подкопаят двустранното сътрудничество в сферата“, пише в заявлението на министерството.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар