Събота, 19 Януари 2019
Събота, 19 Януари 2019

Европейската комисия призова за бърза ратификация на Истанбулската конвенция

Европейската комисия призова за бърза ратификация на Истанбулската конвенция

При дебат в Европейския парламент България бе атакувана, че е оттеглила конвенцията

Европейската комисия и Европейският парламент призоваха държавите-членки на ЕС, които все още не са ратифицирали Истанбулската конвенция, да го направят колкото се може по-скоро. Това стана снощи по време на дебат в Европейския парламент в Страсбург. Всички държави от ЕС са подписали конвенцията, но само 17 са я ратифицирали, припомня БНТ. Сред държавите, които все още не са, е и България.

Според зам.-председателя на Европейската комисия Андрус Ансип конвенцията е предизвикала интензивни обществени дебати в някои държави заради грешния превод и неправилно тълкуване на термина "джендър". Той заяви: "Има притеснения, че ратифицирането на конвенцията ще принуди държавите-членки да признаят еднополовите бракове или да дават статут на бежанец на транссексуални или интерсексуални лица. Нека бъда много ясен. Целта на конвенцията е да се бори с насилието срещу жените, няма никаква друга скрита цел".

Представители на основните политически групи в Европарламента призоваха държавите, които все още не са ратифицирали конвенцията, да го направят. Според европейските социалисти документът не е идеология, а опит за защита на жените от насилие. "Докато правителството на България, която в момента е председател на Съвета на ЕС, оттегля Истанбулската конвенция от парламента, жените в цяла Европа продължават да бъдат бити, изнасилвани, тормозени и дори убивани поради единствената причина, че са жени", заяви Кристин Револ Далон Бонефоа от ПЕС. Българинът Ангел Джамбазки опонира така на критиките: "По-голямата част от вас доказаха, че разговорът за тази конвенция е политически и става дума за леви позиции. Разбирам, че част от депутатите искат да си играят на комунизъм и леви позиции, но просто не са живели във време на комунизъм. Ние сме против насилието, но в този документ има "джендър" идеология".

Според Европейската народна партия Истанбулската конвенция е най-добрият инструмент за борба с насилието срещу жени, с който в момента се разполага.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар