Четвъртък, 13 Декември 2018
Четвъртък, 13 Декември 2018

Изтече ултиматумът на Лондон към Москва

Изтече ултиматумът на Лондон към Москва

В полунощ изтече ултиматумът на Лондон към Москва да даде обяснения за отравянето на бивш руски разузнавач и дъщеря му в британския град Солсбъри.

Вчера британският премиер Тереза Мей даде на Москва срок до полунощ да обясни пред Организацията за забрана на химическите оръжия /ОЗХО/ как химическо вещество, руско производство, се е озовало и е било използвано в английски град. В противен случай Лондон заплаши да предприеме ответни мерки. 

Още преди изтичането на крайния срок Москва даде да се разбере чрез посолството си в Лондон, че няма да отговори на ултиматума, докато не получи образци от химическото вещество, за което говорят британските следователи. 

В нота до британското външно министерство посолството заяви, че Русия не е свързана със случилото се в Солсбъри, където на 4 март бе отровен бившият полковник от Главно разузнавателно управление Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. 

"Великобритания трябва да спазва Конвенцията за забрана на химическото оръжие, която предвижда съвместно разследване на инцидента, на което Москва е готова", се посочва в съобщението на посолството, цитирано от ТАСС.

Посолството поиска също обяснения от британското външно министерство за "заплахи за кибератаки" срещу Русия, отправени в британския парламент и медиите.

Очаква се по-късно днес премиерът Тереза Мей да очертае пред Камарата на общините следващите британски действия по случая с отровения двоен агент, като те е вероятно да включват бойкот на Световното първенство по футбол, допълнителни контингенти на НАТО в близост до границите на Русия, изгонването на руския посланик от Лондон и може би нови санкции от британска страна срещу Русия. 

Преди заседанието на долната Камара на британския парламент, Мей ще присъства на среща на Националният съвет по отбраната на страната.

В понеделник Мей заяви, че „много вероятно е Русия да е отговорна за извършения акт срещу Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия“ и разкри пред законодателите в Лондон, че бойното отровно вещество, с което бе отровен Скрипал, е от тип, разработен в Русия. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар