Понеделник, 10 Декември 2018
Понеделник, 10 Декември 2018

НАТО не иска завръщане на враждебността от времената на Студената война с Русия

НАТО не иска завръщане на враждебността от времената на Студената война с Русия

"Ние не искаме нова Студена война, ние не искаме нова надпревара по въпросите на въоръжаването, Русия е наша съседка, затова трябва да продължим да се стремим към подобряване на отношенията

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Пактът не иска завръщане на враждебността от времената на Студената война с Русия, но изрази подкрепата си за позицията на Великобритания по случая "Скрипал".

Той каза, че избирането за жертва на бившия двоен агент Сергей Скрипал е "модел на безразсъдно поведение", на което военният алианс, ръководен от САЩ, е отговорил, но настоя, че политическият диалог също трябва да продължи.

"Ние не искаме нова Студена война, ние не искаме нова надпревара по въпросите на въоръжаването, Русия е наша съседка, затова трябва да продължим да се стремим към подобряване на отношенията с Русия", каза Столтенберг пред радио BBC, цитиран от БГНЕС.

Той отбеляза, че съюзниците от НАТО налагат през последните години икономически санкции на Русия и разгръщат повече войски в Източна Европа в отговор на "променената ситуация в областта на сигурността". Но той подчерта, че "изолирането на Русия не е алтернатива".

Генералният секретар на Пакта добави: "В един момент Русия ще разбере, че е в неин интерес да не се изправи срещу нас, а да сътрудничи с нас и сме готови да го направим, ако спазва някои основни норми и правила за международно поведение".

Припомняме, че НАТО подкрепи Великобритания след нападението от 4 март в английския град Солсбъри, след което Скрипал и дъщеря му Юлия са в критично състояние.

"Нямаме причина да се съмняваме в констатациите и оценките, направени от Британското правителство, не на последно място защото това се случва на фона на модел на безразсъдно поведение на Русия в продължение на много години", каза Столтенберг.

Лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия Джеръми Корбин, който постави под въпрос дали Русия е отговорна за нападението, предупреди днес срещу „хлъзгането към конфликт“. В статия във вестник The Guardian той каза, че „връзка с групировки от рода на руската мафия, на които е било позволено да получат опорни точки във Великобритания, не трябва да се изключва“.

„Избързването пред доказателствата, събирани от полицията, в нажежена парламентарна атмосфера, не служи нито на правосъдието, нито на нашата национална сигурност“. Корбин написа, че лейбъристите "не са поддръжник на режима на Путин", но добави: "Това не означава, че трябва да се отдадем на "нова Студена война".

По-рано в рядко срещано съвместно изявление лидерите на Великобритания, Франция, Германия и САЩ осъдиха атаката с нервно-паралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, отбелязвайки, че „няма правдоподобно алтернативно обяснение" на участието на Москва.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар