Четвъртък, 13 Декември 2018
Четвъртък, 13 Декември 2018

Поканиха Марк Зукърбърг да даде обяснения как се ползват лични данни от Facebook

Поканиха Марк Зукърбърг да даде обяснения как се ползват лични данни от Facebook

Депутати от британския парламент искат отговори

Комисия в британския парламент е поканила президента на американската компания Facebook Марк Зукърбърг да даде обяснения как компанията "Кеймбридж аналитика" се е сдобила с лични данни на потребители на социалната мрежа с цел да подпомогне предизборната кампания на Доналд Тръмп, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

По думите на Деймиън Колинс, председател на многопартийната комисия по култура медии и спорт към Камарата на общините, той многократно е отправял въпроси към Facebook по какъв начин компании вземат данни за потребителите на мрежата и дали данните са вземани без съгласието на потребителите.

Зукърбърг е повикан заради "катастрофалния провал на този процес", заявява Колинс, депутат от управляващата Консервативна партия.

"Отговорите на вашите служители постоянно омаловажаваха този риск и подвеждаха комисията", пише Деймиън Колинс в отворено писмо до създателя на Facebook.

Оглавяваната от Колинс комисия проучва ролята на Facebook за разпространяването на дезинформация за британската политика.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар