Понеделник, 10 Декември 2018
Понеделник, 10 Декември 2018

Израел потвърди за удар по ядрен обект на Асад през 2007 г.

Израел потвърди за удар по ядрен обект на Асад през 2007 г.

Израелската армия потвърди днес, че е атакувала и разрушила през 2007 г. предполагаем секретен ядрен реактор в съседна Сирия.

Това израелската армия е направила със светкавична въздушна операция, съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Отдавна нямаше съмнение, че Израел стои зад дръзкия въздушен удар на вражеска територия, в района на Ал Кибар в провинция Дейр аз Зур,отбелязва АФП. Но за първи път тази страна открито поема отговорност за нападението, като публикува разсекретени документи по случая. 

"В нощта на 5 срещу 6 септември 2007 г. самолети на израелските ВВС удариха и разрушиха сирийски ядрен реактор в процес на изграждане", се казва в комюнике на израелската армия. "Реакторът беше почти завършен и операцията позволи да се премахне пораждаща се екзистенциална заплаха за Израел и целия регион", отбелязва израелската армия.

Сирия винаги е отричала, че става дума за ядрен реактор. Но Международната агенция за атомна енергия /МААЕ/ заяви през 2011 г., че е "много вероятно" атакуваният обект да е бил реактор, може би изграждан с помощта на Северна Корея. 

"Ядрен реактор в ръцете на (Башар) Асад би имал сериозни последици за целия Близък Изток", посочва израелската армия. 

(Башар Асад управлява Сирия от 10 юли 2000 г., като наследи баща си Хафес, починал месец по-рано.)

Разсекретените документи разкриват също, че операцията е била подготвяна в пълна тайна и че в нея са участвали четири изтребители Ф-15 и четири Ф-16. 

Наскоро израелската армия използва Ф-35 за удар в Сирия.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар