Събота, 19 Януари 2019
Събота, 19 Януари 2019

Близо 20 работници пострадаха в химически завод в Чехия при авария

Близо 20 работници пострадаха в химически завод в Чехия при авария

Изтичането е станало след скъсване на маркуч, с който е бил изпомпван фенолът

Около 20 работници пострадаха в химически завод в чешкия град Дечин, двама от тях тежко, при изтичане на фенол от камион цистерна, предаде Франс прес, като се позова на службата за спешна помощ. "Има около 20 пострадали, двама от които са в тежко и дори критично състояние", каза за АФП говорител на службата.

Инцидентът станал към 7:30 ч. в завода "Хемитекс", в който работят около 90 души. Веднага след изтичането производството е било спряно, предаде бТВ.

Някои от хората са пострадали, след като вдишали фенол, а при други отровният химикал, известен още като карболова киселина, е предизвикал кожни изгаряния, обясни говорителят. Пострадалите са откарани в няколко болници в района.

Изтичането е станало след скъсване на маркуч, с който е бил изпомпван фенолът, уточни кметството на Дечин - град с 50 000 жители в Северозападна Чехия, близо до германската граница.

Районът непосредствено до сградата на завода не е засегнат, така че не е необходимо да се въвеждат мерки за безопасност, допълни общината.

Фенолът се използва при производството на съединения, използвани при изработване на смоли, лепила, разтворители и експлозиви.

 

Оставете коментар