Понеделник, 14 Октомври 2019
Понеделник, 14 Октомври 2019
Ако някой може да предотврати войната между Израел и Иран, то това е Владимир Путин

Ако някой може да предотврати войната между Израел и Иран, то това е Владимир Путин

Путин е заинтересован да запази отношенията и с двете страни

Ако някой може да предотврати войната между Израел и Иран, то това е държавният глава на Руската федерация Владимир Путин, коментира Грегъри Уайт в статия за Bloomberg, цитирана от Агенция "Фокус".

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху участва в ежегодния военен парад на Червения площад в Москва, който бе проведен няколко часа преди армията на Израел да нанесе удари по ирански цели на територията на Сирия. Нетаняху се постара да угоди на Путин и дори си закачи „Георгиевска лента“ – символ на Деня на победата.

Молбата, с която той се обърна към руския президент, се оказа крайно трудна за изпълнение: той поиска от Путин да не предоставя на Сирия съвременни ракетни системи за противовъздушна отбрана, за да не бъде застрашено господството на Израел в небето.

Засега изглежда, че Москва е готова да приеме факта, че Израел нанася ограничени въздушни удари. Макар Иран да е ключов съюзник на Русия в сирийската война, Кремъл не би искал да допусне прекомерното увеличаване на мощта му. Освен това, руснаците са обезпокоени от риска от ескалация, особено с оглед на това, че в Сирия в момента се намират няколко хиляди военнослужещи на Москва.

Путин е заинтересован от това да запази Иран на своя страна. Точно поради тази причина той изпрати в Техеран външния си министър Сергей Лавров.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар