Събота, 19 Януари 2019
Събота, 19 Януари 2019

Турция изгони израелския посланик заради клането в Ивицата Газа

Турция изгони израелския посланик заради клането в Ивицата Газа

При сблъсъците в палестинската територия загинаха 58 души, сред които бебе на 8 месеца, ранените са над 2700

Турското министерство на външните работи е "помолило" посланика на Израел в Анкара Ейтан Наех да напусне "временно" страната, съобщава електронното издание на в. "Хюриет". Реакцията на турската страна е заради кървавите събития в Ивицата Газа, където бяха убити десетки протестиращи палестинци, а стотици бяха ранени. 

В същото време Анкара отзова посланика си в Тел Авив Кемал Йокем за консултации. 

По-рано днес премиерът на Турция Бинали Йълдъръм призова мюсюлманските страни да преразгледат отношенията си с Израел и поиска да бъде свикана извънредна среща на Организацията за ислямско сътрудничество на 18 май. 

"Мюсюлманските страни трябва да преразгледат отношенията си с Израел. Ислямският свят трябва да демонстрира сплотеност срещу тези варвари. Турция няма да мълчи за тази жестокост", заяви премиерът пред парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието. 

Припомняме, че при сблъсъците в Ивицата Газа на протестиращи палестинци с израелската армия загинаха 58 души. Сред жертвите е и бебе на 8 месеца, починало, след като е вдишало сълзотворен газ. 

Шестима от починалите от огнестрелни рани са непълнолетни. Над 2700 души са ранени, в това число 1360 от огнестрелни рани. От ранените 130 са в сериозно и в критично състояние.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар