Петък, 15 Ноември 2019
Петък, 15 Ноември 2019
Улично недоволство не остави Иран да заспи

Улично недоволство не остави Иран да заспи

 Няколко души са ранени в среднощен протест и сблъсъци в югозападната част на страната.

Няколко души бяха ранени по време на среднощни сблъсъци на полицията и протестиращи срещу замърсяването на водата в иранския град Хорамшахр, в югозападната част на страната, предаде AFP, като се позова на иранската агенция ИРНА.

Малко преди това финансираната от Саудитска Арабия телевизия Al Arabiya съобщи, че в сблъсъците са били убити най-малко четирима демонстранти. Пред ИРНА иранските власти отрекоха тези твърдения и казаха, че има само ранени. Един от ранените е в сериозно състояние. Няколко полицаи са пострадали леко от хвърлени по тях предмети.

Според ИРНА около 500 души, основно младежи, са се събрали на площад в града, за да поискат от властите да действат срещу наскорошно замърсяване на водоснабдителната мрежа, което правело водата негодна за консумация. Друга група протестиращи се събрала в пред местна джамия.

Демонстрантите подпалили кофи за боклук, повредили обществено имущество и се опитали да подпалят основите на мост. Полицията използвала сълзотворни гранати, за да ги разпръсне.

Замърсяването на водата в Хорамшахр и в съседния град Абадан породи протести в последните три седмици.

Това се случва в момент, в който Иран има икономически трудности. Те са породени не само от връщането на американските санкции след излизането на САЩ от иранската ядрена сделка, но и от прекалената зависимост от петрола, от слабостта на частния сектор и нестабилността на банковия сектор.

В понеделник и вторник търговците на Големия покрит пазар в Техеран стачкуваха, за да протестират срещу обезценяването на националната валута и пречките пред икономическата дейност. Те твърдят, че властта е отговорна за това. В понеделник в центъра на столицата имаше и кратки сблъсъци на няколко десетки противници на управляващите и силите на реда.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар