Сряда, 21 Ноември 2018
Сряда, 21 Ноември 2018

Франция прие закон срещу фалшивите новини и пропагандата

Франция прие закон срещу фалшивите новини и пропагандата

Документът ще позволи на кандидатите, участващи в избори, да искат отстраняване на фалшивите и манипулативните съобщения по време на политическите кампании. Фейсбук и Туитър ще бъдат задължени да разкриваткой финансира рекламните съобщения.

Франция прие закон срещу фалшивите новини и пропагандата, който ще даде възможност съдът да преценява в периоди на изборни кампании дали дадена публикация е достоверна и дали да бъде премахвана, съобщава Politico.

Документът ще позволи на кандидатите, участващи в избори, да искат отстраняване на фалшивите и манипулативните съобщения по време на политическите кампании, предадоха информационните агенции.

По силата на новия закон Фейсбук и Туитър ще бъдат задължени да разкриват кой финансира рекламните съобщения.

"Щастлива съм, че парламентът прие балансиран и ефективен текст, който поставя въпроса в значими мащаби. Текст, който ще бъде ценен инструмент за по.-добра защита на нашата демокрация"- коментира министърът на културата Франсоаз Нисен.

 Депутатите от центристката партия "Република, напред!" на президента Еманюел Макрон, които имат абсолютно мнозинство, подкрепиха законопроекта. Той получи подкрепата и на останалите депутати от центристкия и демократичния спектър.

Крайно левият Жан-Люк Меланшон яростно нападна новия закон, като обяви, че е създаден, за да забрани руските медии РТ и "Спутник". Двете медии, които нееднократно тиражираха фалшиви информации, станаха известни като пропагандни рупори на Кремъл. Самият Меланшон имаше подкрепата на Москва като кандидат на президентските избори, спечелени от Макрон.

От своя страна Макрон след победата си не допусна журналисти от двете руски медии на своята пресконференция заради публикуваните от тях фалшиви информации.
Впоследствие, по време на съвместна пресконференция с руския президент Владимир Путин, френският държавен глава подчерта, че РТ и "Спутник" не се държат като медии, а като органи на влияние и лъжлива пропаганда.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар