Четвъртък, 15 Ноември 2018
Четвъртък, 15 Ноември 2018

Тръмп: Няма да напускаме НАТО!

Тръмп: Няма да напускаме НАТО!

Това не е необходимо, посочи президентът.

Американският президент Доналд Тръмп опроверга слуховете, че Съединените американски щати ще напуснат НАТО, предаде Си Ен Ен, позовавайки се на негови думи от пресконференцията в Брюксел.

Запитан директно дали смята да изтегли страната си от алианса – каквито слухове се появиха след срещата – Тръмп отговори, че може да го направи, но няма.

„Смятам, че вероятно мога, но не е необходимо“, посочи Тръмп, заявявайки, че натовските му партньори са се съгласили да увеличат разходите за отбрана. Американският лидер подчерта, в членките на алианса са го послушали през тези „фантастични два дни“ на разговори.

„Казах на хората, че ще съм много нещастен, ако те не се придържат към своите ангажименти. Защото САЩ плащат може би 90% от разходите на НАТО“, посочи още Тръмп. По думите му „няма никакви съмнения“, че страните ще увеличат разходите си за отбрана.

По време на пресконференцията Тръмп направи друго любопитно изказване. Той не изключва възможността американските въоръжени сили да спрат „военните игри“ в балтийските страни, ако руският президент Владимир Путин го помоли за това. Тръмп и Путин ще се срещнат в Хелзинки в понеделник.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар