Петък, 06 Декември 2019

ndt banner2

Петък, 06 Декември 2019
Ангела Меркел: Срещата между Путин и Тръмп е много важна и е в интерес на всички

Ангела Меркел: Срещата между Путин и Тръмп е много важна и е в интерес на всички

ЕС е готов да обсъжда с Вашингтон въпроса за вносните мита и търговията, не въпросът не трябва да се смесва със сигурността, заяви германският канцлер.

Предстоящата среща между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп е много важна за всички страни и за общата сигурност, заяви в четвъртък германският канцлер Ангела Меркел в рамките на срещата на високо ниво на НАТО в Брюксел, предава ТАСС, цитирана от Агенция "Фокус". 

„Разбира се, вчера по време на двустранните преговори (с Тръмп) обсъдихме тази среща“, заяви Меркел. „Мисля, че срещата с Путин е много важна, защото би било добре за всички нас, а и за сигурността, като цяло, ако САЩ и Русия поддържат диалог. Мисля и се надявам, че ще обсъждат въпроси за ядреното разоръжаване и това би било добър знак за всички“. 

„Още веднъж изясних на Тръмп къде виждам общите ни позиции със САЩ – в политиката спрямо Украйна, минските споразумения. Ние сме в тясно сътрудничество един с друг. Разбира се, ние осъждаме анексията на Крим“, добави канцлерът. 

Меркел отбеляза също, че всички участници на срещата на високо ниво на НАТО са подчертали подкрепата си за Алианса и готовността да допринесат за неговото укрепване. Германският лидер потвърди, че на срещата Тръмп е „поискал (от съюзниците) това, което се обсъжда от няколко месеца – изменение на разпределението на разходите“. 

„Поясних, че ние вървим по този път и това е влиза в нашите собствени интереси“, отбеляза тя. 

Канцлерът подчерта, че въпросите за търговията и отбраната не трябва да се разглеждат заедно. 

„Сигурността е отделна тема и тя не трябва да бъде разглеждано заедно с проблема за митата“, заяви Меркел. Тя отбеляза, че ЕС е готов да обсъжда със САЩ въпроса за вносните мита.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар