Четвъртък, 13 Декември 2018
Четвъртък, 13 Декември 2018

Тереза Мей иска свободна търговия със САЩ

Тереза Мей иска свободна търговия със САЩ

Тръмп обаче е на друго мнение.

Излизането на Великобритания от Европейския съюз ще даде възможност на страната да постигне споразумение за свободна търговия със Съединените американски щати и да премахне бюрократичните пречки пред търговските взаимоотношения между двете държави. Това заяви министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей.

Тя направи това изявление по време на банкет, организиран в замъка Бленхайм, родното място на Уинстън Чърчил (1874 - 1965), в чест на президента на САЩ Доналд Тръмп, който е на посещение във Великобритания. Самият Тръмп обаче заяви, че заради плановете на британското правителство за Брекзит ще убие възможността за свободна търговия между Лондон и Вашингтон.

„Сега, когато напускаме Евросъюза, ние разполагаме с безпрецедентната възможност да направим повече. Имаме възможността да постигнем договореност за свободна търговия, която ще осигури нови работни места и икономически ръст, както тук във Великобритания, така и в Съединените щати. Ще ни се даде възможност да премахнем бюрократическите бариери, които толкова обезсърчават бизнес лидерите от двете страни на Атлантика. Това е възможност да изградим бъдещето на света на основата на сътрудничество и върхови технологии като изкуствения интелект“, отбеляза британският премиер в кратка реч по време на банкета.

Освен лидерите на двете държави, на събитието присъстват представители на водещи световни компании от финансовия, туристически, инженерен, технологичен, фармацефтичен, хранително-вкусов и сектора сигурност. Според Мей, присъстващите на събитието представители на британски компании осигуряват поне четвърт милион работни места в САЩ, предаде Блиц. Тя припомни също, че Великобритания е сред най-големите инвеститори в американската икономика с дял от около 20% от всички чуждестранни инвестиции.

Fakti.bg

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар