Неделя, 15 Септември 2019
Неделя, 15 Септември 2019
Вълна от критики в САЩ след срещата Тръмп - Путин

Вълна от критики в САЩ след срещата Тръмп - Путин

Шефът на американското разузнаване продължава да твърди за руска намеса в изборите през 2016 г.

Американският президент Доналд Тръмп бе посрещнат от вълна от критики в САЩ, след като защити Русия срещу обвиненията, че страната се е намесила в изборите през 2016 г., пише ВВС. На срещата на високо равнище с руския президент Владимир Путин във Финландия Тръмп отрече твърденията на американските разузнавателни служби като заяви, че Русия няма причина да се намесва.

Все пак директорът на националното разузнаване на САЩ Дан Коутс потвърди оценката на разузнавателната общност, че Русия се е намесила в изборите в САЩ през 2016 г. Коутс каза, че ролята на американското разузнаване е да осигурява "най-добрата информация и оценки, основани на факти, на президента и на политиците".

Председателят на Камарата на представителите Пол Райън заяви, че Тръмп "трябва да разбере, че Русия не е наш съюзник“.

Републиканският сенатор Джон Маккейн определи думите на американския президент като "позорно изпълнение“.

От своя страна Путин отрече страната му да се е намесвала.

 

Бившият директор на ФБР Джеймс Коми осъди отношението на Тръмп към Путин. Той написа в Тwitter, че Тръмп е застанал на чужда земя до Путин и е "отказал да подкрепи собствената си страна". Коми нарече Путин "лъжец и гангстер, способен да убива".

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл подкрепи заключението на американското разузнаване, че Русия се е намесила в изборите в САЩ през 2016 г., въпреки  изявленията на Тръмп.

Бившият вицепрезидент-демократ Джо Байдън каза, че пресконференцията на Тръмп с Путин е под достойнството на президентския пост.

Сенаторът републиканец Боб Коркър, председател на сенатската комисия по външните работи, каза, че поведението на Тръмп на срещата с Путин "не е добър момент" за страната. Според Коркър няма съмнение, че Русия се е намесила в изборите в САЩ.

Лидерът на демократите в Сената на САЩ Чък Шумър нарече изявленията на Тръмп "безсмислени, опасни и слаби". Според него те са показали, че "Тръмп поставя себе си над нашата страна".

Бившият директор на ЦРУ Джон Бренан нарече изявленията на Тръмп "предателство". 

Според бившия директор на националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър, който говори по Си Ен Ен, Тръмп "призна своето поражение пред Путин".

Сенаторът републиканец Линдзи Греъм, цитиран от Ройтерс, каза, че в Хелзинки Тръмп е изпратил на Москва сигнал за "слабост". Друг сенатор републиканец - Джеф Флейк, нарече в Туитър думите на Тръмп "позорни". "Никога не съм си помислял, че ще дочакам деня, когато нашият американски президент ще застане на една сцена с руския президент и ще обвини САЩ за руската агресия.

Междувременно вицепрезидентът Майк Пенс в речта си пред Търговското министерство на САЩ защити и похвали президента Тръмп.

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар