Сряда, 16 Януари 2019
Сряда, 16 Януари 2019

Температурите в Гърция се повишават, указания за предотвратяване на топлинен удар

Температурите в Гърция се повишават, указания за предотвратяване на топлинен удар

Бебетата и децата трябва да се обличат възможно най-леко.

Високите температури от последните дни и тези, които тепърва се очаква да нажежат термометрите в Гърция, повишават риска от получаване на слънчев или топлинен удар. Особено застрашени от това са възрастните над 60 години и децата, както хората със сърдечносъдови заболявания и страдащите от затлъстяване.

Признаците на слънчев и топлинен удар са сходни. Налице са главоболие, зачервяване на лицето, обилно изпотяване, ускорено и затруднено дишане, отпадналост, гадене или повръщане, световъртеж и бучене в ушите. При по-тежки форми настъпват загуба на съзнанието, халюцинации и гърчове.

ОКАЗВАНЕ НА ПЪРВА ПОМОЩ

Когато все пак се стигне до получаване на топлинен удар, пострадалият трябва да се пренесе на сянка или в хладно помещение. Тялото му се обтрива с хладка вода. На главата му се  поставя торбичка с лед или намокрено със студена вода парче плат. Дайте на пострадалия да пие обилно слабо подсолена вода с температура около 35 градуса. Можете да увиете тялото му със студен чаршаф или да го намажете с кисело мляко. Той не трябва да се оставя в задушно помещение или под преките слънчеви лъчи. Главата му трябва да е на едно ниво с кракатакато върху нея не бива да се слага нищо топло!

Newsbg.eu

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар