Вторник, 21 Януари 2020

ndt banner2

Вторник, 21 Януари 2020
Иран към Тръмп: Господин Тръмп, не дърпайте лъва за опашката - ще съжалявате

Иран към Тръмп: Господин Тръмп, не дърпайте лъва за опашката - ще съжалявате

Иранският президент Хасан Рухани днес предупреди президента на САЩ Доналд Тръмп да не продължава враждебната си политика срещу Техеран, съобщи Ройтерс.

"Америка трябва да знае /.../ че една война с Иран е майка на всички войни", е заявил Рухани на среща с ирански дипломати, цитиран от БТА.

"Господин Тръмп, не дърпайте лъва за опашката, защото само ще съжалявате", добавил иранският президент.

Администрацията на президента Тръмп е предприела стъпки за подкопаване на подкрепата към иранския лидер с цел да окаже натиск над Иран да прекрати ядрената си програма и подкрепата си за военни групировки. Агенцията се позова на собствени източници, запознати с процесите.

През месец май Тръмп обяви, че САЩ се оттеглят от споразумението за иранската ядрена програма. Президентът го нарече "най-лошата сделка" и "ужасно споразумение за Съединените щати". Той подкрепи министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху, който обвини Иран, че тайно продължава развитието на ядрената си програма.

Впоследствие САЩ наложиха санкции на шестима иранци и три компании с връзки с военния елит на Иран - Ислямският революционен гвардейски корпус (ИРГК), а ЕС, а Европейската комисия задейства механизъм за блокиране на действието на санкциите на САЩ срещу Иран на територията на Европейския съюз.

Свързани статии (по етикет)

  • Боян Чуков: Русия тотално се суверенизира, трябва да свикнем, че е съизмерима със САЩ и другите големи западни страни

    Върви преразпределение на влиянието в света и България трябва внимателно да следи процесите в Москва, в САЩ, и в Брюксел. В момента и Доналд Тръмп, и Си Дзинпин, и Путин са ситуационни партньори. Това трябва да го разберем и да не търсим винаги някакъв дълбок конфликт между тях. Конфликтът е между deep state на демократите, по-точно на транснационалния финансов капитал, който е проникнал в цяла Западна Европа, и в САЩ, и в Русия, и в Близкия Изток, и навсякъде. Този нюанс ако не го долавяме, няма да имаме възможност да се оправям в сложните меандри на международната политика, коментира експертът по международна сигурност Боян Чуков в интервю за радио "Фокус"

  • Аятолах Хаменей: Тръмп е клоун!

    Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей нарече президента на САЩ Тръмп "клоун“ в свое слово в петъчната молитва, и обяви "достойните за презрение“ правителства на Великобритания, Франция и Германия за "слуги“ на САЩ, което предизвика ответната реакция от американския държавен глава

  • Франция разположи радарна система в Саудитска Арабия

    Париж обвини Иран, че е извършил атаката с ракети и дронове, парализирала саудитска петролна рафинерия, най-голямата в света, и обеща да окаже помощ, за да не се повтори този инцидент

Оставете коментар

baner

 FB banner