Неделя, 15 Септември 2019
Неделя, 15 Септември 2019
Иран към Тръмп: Господин Тръмп, не дърпайте лъва за опашката - ще съжалявате

Иран към Тръмп: Господин Тръмп, не дърпайте лъва за опашката - ще съжалявате

Иранският президент Хасан Рухани днес предупреди президента на САЩ Доналд Тръмп да не продължава враждебната си политика срещу Техеран, съобщи Ройтерс.

"Америка трябва да знае /.../ че една война с Иран е майка на всички войни", е заявил Рухани на среща с ирански дипломати, цитиран от БТА.

"Господин Тръмп, не дърпайте лъва за опашката, защото само ще съжалявате", добавил иранският президент.

Администрацията на президента Тръмп е предприела стъпки за подкопаване на подкрепата към иранския лидер с цел да окаже натиск над Иран да прекрати ядрената си програма и подкрепата си за военни групировки. Агенцията се позова на собствени източници, запознати с процесите.

През месец май Тръмп обяви, че САЩ се оттеглят от споразумението за иранската ядрена програма. Президентът го нарече "най-лошата сделка" и "ужасно споразумение за Съединените щати". Той подкрепи министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху, който обвини Иран, че тайно продължава развитието на ядрената си програма.

Впоследствие САЩ наложиха санкции на шестима иранци и три компании с връзки с военния елит на Иран - Ислямският революционен гвардейски корпус (ИРГК), а ЕС, а Европейската комисия задейства механизъм за блокиране на действието на санкциите на САЩ срещу Иран на територията на Европейския съюз.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар