Неделя, 08 Декември 2019

ndt banner2

Неделя, 08 Декември 2019
Ангела Меркел – със скромни доходи и без резиденция

Ангела Меркел – със скромни доходи и без резиденция

Къде и как живее канцлерът на Германия, призната oт Forbes за най-влиятелната жена в света 

 

Дни след като списание Forbes обяви за пореден път канцлера на Германия Ангела Меркел за най-влиятелната жена в света, руската редакция на Deutsche Welle (DW) информира за скромния й начин на живот и липсата на стандартни привилегии на световен лидер.

Апартаментът й е по адреса 10117 Berlin, Am Kupfergraben, 6 в многофамилна кооперация в центъра на германската столица. „Предшественикът на Меркел на поста Герхард Шрьодер живееше в служебен апартамент с 200 кв. м площ в сградата на ведомството на федералния канцлер. Ангела Меркел и съпугът й Йоахим Зауер предпочетоха да си останат в собственото си жилище“, пояснява DW.

Според медията тя „далеч не е богаташка“. Медията пояснява, че през 2012 г. тя получи надбавка към заплатата си за пръв път от 12 г. насам. Тя взима заплата от около 190 хил. евро годишно плюс около 100 хил. евро като депутат в Бундестага: „От тази доста прилична заплата тя трябва да плаща и данъци, макар като всички чиновници не си плаща вноските за пенсия“. „Топмениджъри, успешни лекари, да не говорим за футболисти и автопилоти печелят много повече“.

DW пояснява, че дори президентът на Федералната република Германия, който според Конституцията е само представителна фигура, взима 11% по-голяма заплата от канцлера: „Държавният глава има на разположение и разкошна резиденция в берлинския замък Bellevue“. Според медията, по немския стандарт Ангела Меркел „с една дума далеч не е богаташка“.

На канцлера не се полага резиденция, но Меркел отказа и ведомствен апартамент - живее тук 

Тя живее в центъра срещу музея „Пергамон“, като с него имало конфуз: „На покрива му установили камера, която имаше пълен обзор в апартамента на канцлерката“. А през 2009 г. Меркел не я пуснаха вкъщи, тъй като наоколо открили невзривената съветска авиобомба от времето на Втората световна война.

Отпуските си канцлерката обича да прекарва на планина – в Тирол, като ги плаща също от своя джоб. „Време от време тя прескача до вилата си край Берлин. Когато е в Бон по работа, разполага с малък апартамент в бившия правителствен квартал“. Дрехите също се заплащат от собствените средства на Меркел: „Тя има предимство – мерките й взимат вкъщи“.

В разпореждането си тя има денонощно кола с шофьор: „Мнозина министри и премиери на федералните ландове предпочитат бронирани лимузини Mercedes-Benz и BMW. Меркел избра за себе си Audi A8”. Интересното е, че само преди няколко години срещу 10 000 евро на EBay бе продаден първият й VW Golf, закупен от канцлерката след падането на Берлинската стена - преди това карала стандартния за ГДР Трабант. 

Пояснява се, че едва миналата година бяха сменени самолетите за членовете на правителството на ФРГ: „Сега Меркел и първите лица имат на рапзоложение лайнерите Аirbus А340 за полети на дълги и малки джетове Global 5000 – за такива на средни разстояния“. Според DW доскоро канцлерката е летяла с Airbus A310, който „бе на над 20 години и някога е бил в собственост на държавната авиокомпания на ГДР“. Нито яхти, нито разкошни дворци за почивка за Ангела Меркел не са предвидени. Не се предоставят те и за заемащия тази длъжност, обобщава DW в материала си.

За сравнение, други световни лидери са доста по-богато обгрижени за сметка на данъкоплатеца. Шампионът е руският президент Владимир Путин, който води най-луксозен живот, който му се полага със заемането на поста - държавният глава разполага с 24 резиденции плюс почивните бази и санаториуми в новоприсъединения Крим, около 60 самолета и хеликоптера в специалния авиоотряд, яхти и гараж със стотици бронирани Мерцедеси в Кремъл. Американският президент Барак Обама има по-скромен на брой списък от резиденции, изплаща собствена къща от около 0,5 млн. долара, по традиция живее в Белия дом и почива със семейството на територията на САЩ. 

Николай Марченко, Nbox

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар