Сряда, 16 Октомври 2019
Сряда, 16 Октомври 2019
Путин обяви, че е готов да иде във Вашингтон, чака Тръмп в Москва

Путин обяви, че е готов да иде във Вашингтон, чака Тръмп в Москва

Руският президент похвали американския си колега, че изпълнява обещанията си.

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че е готов да се срещне с американския президент Доналд Тръмп както във Вашингтон, така и в Москва, където вече е поканил да дойде колегата си. За това държавният глава на Русия говори на пресконференция по време на срещата на БРИКС.

"Готови сме да поканим президента Тръмп в Москва, той вече има такава покана, говорихме за това с него, подчерта Путин, цитиран от ТАСС. Готов съм да отида и във Вашингтон, ако бъдат създадени подходящи условия да свършим работа, добави той.

Путин за пореден път изтъкна, че срещите с Тръмп са полезни не толкова за Русия и САЩ, но и за цяла Европа, за целия свят.

Руският президент подчерта "големия плюс" на американския лидер: неговият стремеж да изпълнява обещанията си, дадени преди всичко пред избирателите.

Самият Тръмп обяви, че е поканил Путин във Вашингтон през есента, за да "продължат диалога" и увери, че очаква с нетърпение втората им среща. Поканата била отправена от съветника по националната сигурност в Белия дом Джон Болтън. Според говорителката на Белия дом Сара Сандърс подготовката за тази втора президентска среща "вече е в ход".

Преди дни се разбра, че САЩ са предложили нова среща на лидерите на Русия и САЩ в края на 2018 г. във Вашингтон, но работата по подготовката й още не е започнала. За това разкри помощникът на руския държавен глава Юрий Ушаков.

Вашингтон и Москва са единодушни, че е необходима нова среща на върха след Хелзинки, изтъкна той. Путин и Тръмп са се договорили да продължат "полезните" си контакти.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар