Понеделник, 10 Декември 2018
Понеделник, 10 Декември 2018

Задържани са 11 журналисти за опита за атентат срещу президента на Венецуела

Задържани са 11 журналисти за опита за атентат срещу президента на Венецуела

Сред задържаните има сътрудници на венецуелски, испански и аржентински издания

Властите във Венецуела задържаха 11 журналисти след опита за атентат с дронове с експлозиви срещу президента на страната Николас Мадуро. Това съобщават ТАСС и БНР, цитирайки националния венецуелски профсъюз на работещите в печата.

"Единадесет журналисти и сътрудници на медиите бяха необосновано задържани, а още няколко бяха пребити или ограбени. Не приемаме подобни действия и настояваме отговорните за това нарушение на правото на информация да бъдат наказани", се казва в изявление на профсъюза.

Сред задържаните има сътрудници на венецуелски, испански и аржентински издания.

Припомняме, че вчера венецуелският вътрешен министър Нестор Реверол съобщи, че са арестувани шестима заподозрени в опит за убийство на президента и предупреди, че ще има още задържани.

Шестимата са били натоварени с по един килограм експлозиви, уточни вътрешният министър на страната Нестор Реверол в интервю за телевизия Телесюр. С помощта на специална техника силите за сигурност са успели да обезвредят двата дрона извън периметъра, в който се е намирало ръководството на страната по време на церемония с участието на хиляди военни.

Нападението е станало по време на реч на венецуелския президент пред очите на 17 000 военни в центъра на столицата Каракас. При него Мадуро оцеля, но бяха ранени 7 военни, трима от които тежко.

"Това беше опит да бъда убит. Нямам никакво съмнение, че събраните данни сочат към крайната десница във Венецуела, в съюз с десницата в Колумбия, и че президентът Хуан Мануел Сантос стои зад този опит. Нямам никакво съмнение", заяви по-рано в обръщение по телевизията президентът.

По-рано стана ясно, че Колумбия отхвърля обвиненията на Мадуро за съпричастност към опита за атентат, макар че и според разследващите в Боливарската република – заговорът е организиран в Богота или в щата Флорида.

Съединените щати също нямат нищо общо с опита за покушение срещу Мадуро. Това подчерта в интервю американският съветник по националната сигурност Джон Болтън:

"Мога недвусмислено да заявя, че американското правителство не се е намесвало въобще в станалото. По отношение на това какво се се случи, могат да бъдат много неща – от претекст, измислен от режима на самия Мадуро, до нещо друго".

От своя страна опозицията във Венецуела предупреди, че властите може да предприемат политически репресии, след като правителството на президента Николас Мадуро обвини своите противници, че са искали да го убият. А отговорност за нападението пое мистериозна бунтовническа групировка, наречена Национално движение "Войници по тениски".

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар