Понеделник, 10 Декември 2018
Понеделник, 10 Декември 2018

Охридската група: Сега се решава бъдещето на Македония, призоваваме ви да кажете „Да”

Охридската група: Сега се решава бъдещето на Македония, призоваваме ви да кажете „Да”

Искате ли да отворите пътя за членството на страната ви в НАТО и ЕС, подкрепите споразумението с Гърция!

“На 30 септември ще имате възможност да направите исторически избор. Искате ли да отворите пътя за членството на страната ви в НАТО и ЕС, като подкрепите споразумението с Гърция? Ние, Охридската група, ви призоваваме да кажете "Да". Това се казва в обръщение на Охридската група, цитирано от "Нова Македония".

Охридската група включва лорд Джордж Робъртсън - бивш генерален секретар на НАТО, неин председател и членове: Карл Билд - бивш специален пратеник на ЕС и ООН за Балканите, Хавиер Солана - бивш генерален секретар на НАТО, Росен Плевнелиев - бивш президент на България, Ален Льо Роа - бивш специален представител на ЕС в Скопие, посланик Волфганг Ишингер - председател на Мюнхенската конференция по сигурността, посланик Робърт Гелбард - бивш специален пратеник на САЩ за Балканите, сър Бърни Уайт Спанер - бивш главнокомандващ на НАТО в Скопие, Деймън Уилсън - изпълнителен вицепрезидент на Атлантическия съвет и Зоран Чичак - външнополитически експерт от Сърбия.

Пълният текст на обръщението:

„Ние сме група от опитни международни държавници, дипломати, армейски служители и експерти, които са дълбоко ангажирани в подпомагането на вашата държава през последните двадесет години. Много от нас са с вас още от началните години на този век, включително и при договарянето на Охридското споразумение. Бяхме част и от следващите операции на НАТО.

Гордеем се, че можем да помогнем да преодолеем тежките времена. Всички ние оставихме малка част от нас във вашата красива страна, и затова искаме да ви видим как вървите напред, към едно по-добро бъдеще, което вие заслужавате.

В средата на юни тази година, правителствата на Зоран Заев и Алексис Ципрас постигнаха историческо споразумение за наименованието на Македония и с това приключиха спора, който продължи твърде дълго. От ЕС и НАТО признаха успеха и ви поканиха да се присъедините към тях, в случай, че подкрепите споразумението с Гърция. Вашият Парламент гласува за провеждане на референдум на 30 септември, когато ще имате възможност да покажете тази подкрепа.

Разглеждаме този момент като "сега или никога" за вашата страна, за вас и за бъдещето на вашите деца. Вашето правителство и това на Гърция не преговаряха като едни досегашни съперници, а като утрешните приятели. Много от нас си спомнят лошите дни за Западните Балкани от 90-те години, когато преобладаваха етническите противоборства, насилието и недоверието. Икономическият и социален напредък беше спрян. Тези дни трябва да останат в миналото. Тези дни трябва да останат в миналото.

Членството в НАТО предлага гаранция за сигурност. Членството в ЕС ще донесе икономически растеж, инвестиции, работни места и достъп до европейски програми, които ще подобрят живота ви. С членството си в двете организации Вие ще бъдете част от западноевропейското семейство на нациите, които са насочени към бъдещето, и това е, което наистина има значение за хората, а не старите битки и съперничества, които принадлежат на историята.

Вашето и гръцкото правителство преговаряха като истински демократични правителства, които имат дълбоко уважение към човешките права, върховенството на закона, свободата на медиите и останалите фундаментални европейски ценности. Ето защо те могат да се доверят един на друг и да постигнат споразумение, което в миналото беше много трудно постижимо.

Това са ценностите, които трябва да подкрепите, когато гласувате на 30 септември. Ценности, които са основа на ЕС и НАТО. Гласът "За" не решава всички проблеми, нито членството в ЕС, но то трасира пътя, дава ви ясна цел и основателна увереност, че ще стигнем до края.

Вашата страна може да е малка, но има горда история. Водили сте различни битки. Вашите бъдещи усилия обаче трябва да бъдат насочени към осигуряване на по-добър живот през следващите години. Но вашите бъдещи усилия трябва да бъдат насочени към осигуряване на по-добър живот през следващите години.

Вие заслужавате да се качите отново на една много по-голяма сцена, за да могат вашите съграждани да станат свидетели на това как техните таланти им осигурява просперитет и възможности като част от европейската общност.

Това е моментът "Сега или никога". Гласът "За" ще бъде глас за бъдещето: вашето бъдеще. Това е вашият избор ние ви приканваме да го направите.“

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар