Понеделник, 24 Февруари 2020

ndt banner2

Понеделник, 24 Февруари 2020

ООН зове Русия, Иран и Турция да не атакуват ислямистите в Идлиб, за да не загърмят химически оръжия

ООН зове Русия, Иран и Турция да не атакуват ислямистите в Идлиб, за да не загърмят химически оръжия

Представители на министерството на отбраната на Русия и на руската база на ВВС в Сирия „Хмеймим“ съобщават данни за готвени при участието на западните страни нови „химически провокации“

ООН призова Русия, Иран и Турция в четвъртък да не започват операция в северозападната сирийска провинция Идлиб, която ще засегне милиони мирни граждани и може и двете страни да използват хлор като химическо оръжие, предава Reuters, цитирана от Агенция "Фокус". 

Специалният представител на световната организация за Сирия Стефан де Мистура заяви пред журналистите, че в Идлиб има голяма концентрация на чуждестранни бойци, включително около 10 хиляди терористи, но ще бъде по-добре да бъдат установен хуманитарни коридори, през които да бъдат евакуирани мирните жители, отколкото да се бърза да се започне битка, която може да се окаже „касапница“. 

Едва ли не всеки ден представителите на министерството на отбраната на Русия и на руската база на ВВС в Сирия „Хмеймим“ съобщават данни за готвени при участието на западните страни нови „химически провокации“ в Сирия“, пише от своя страна „Российская газета“. 

Съдейки по тази информация, там е планирана операция с много ходове. Терористите и техните западни поддръжници се застраховат срещу евентуални неуспехи и искат да проведат химическата атака при всеки случай. Отговор ще бъде ракетен удар срещу Сирия от американските военни и техните съюзници от международната коалиция. 

„Според информация, получена от няколко източника, в провинция Идлиб в града Саракиб и в село Асф два тежкотоварни камиона са доставили голям товар от токсични вещества. Те са били придружени от осем представителя на организацията „Белите каски“ и са били доставени на склад, използван от въоръжените групировки „Тахрир аш Шам“ за съхраняване на оръжие, гориво и смазочни материали. По-късно част от товара в пластмасови контейнери без етикети е преместен на друга база на бунтовници в южната провинция Идлиб за постановката на атака с химически оръжия, за да се повдигнат след това обвинения срещу правителствените сили за използването на химически агенти срещу цивилното население“, заяви ръководителят на руският мироопазващ център в Хмеймим, генерал Алексей Циганков. 

Обнародването на такава подробна информация за провокацията в Сирия не минава без следа дори на Запад. Това се отбелязва в доклад на руския посланик в ООН, Василий Небензя, който трябва донякъде да намали степента на обвиненията срещу Руската федерация. Някои експерти смятат, че такава информация за световната общност може да засегне решението на САЩ да атакуват Сирия.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner