Събота, 07 Декември 2019

ndt banner2

Събота, 07 Декември 2019
Турция вдигна драстично цените на газа и тока

Турция вдигна драстично цените на газа и тока

Турция вдигна драстично цените на газа и тока. Анкара реши да повиши цената на природния газ с цели 14 на сто.

С толкова се вдига и електроенергията за стопанските клиенти. Турският енергиен регулатор повишава тока за бита с 9 процента, предаде Ройтерс. Промените влизат в сила от 1 септември, сочат данните, публикувани в държавен вестник.

Новината, според експерти, е още едно доказателство за кризата, в която се намира южната ни съседка. Увеличението на цената още повече ще подхрани двуцифрената инфлация в Турция. Най-критичен обаче се оказа сривът на местната валута с 42 процента спрямо долара. 

В основата на икономическите проблеми на Турция е спорът със САЩ относно задържането на пастор Андрю Брансън, обвинен в участие в опита за преврат от 2016 г.

Свързани статии (по етикет)

  • На ръба на военна конфронтация ли са Гърция и Турция?

    Атина и Анкара имат противоречия по редица въпроси, но последното – подписването на меморандум за очертаване на морската граница между Турция и Либия, може да ги изправи на ръба на военна конфронтация, коментира телевизионният канал Al Jazeera, цитиран от Агенция "Фокус"

  • Путин и Ердоган пускат "Турски поток" на 8 януари

    Президентите на Турция и Русия - Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин, ще се срещнат в Турция на 8 януари, за да пуснат "Турски поток" и да обсъдят обстановката в Сирия, съобщи днес пред журналисти говорителят на турското външно министерство Хами Аксой, цитиран от агенция ТАСС

  • Скок на световните цени на хранителни стоки, най-скъпи месото и растителните масла

    Световните цени на храните са нараснали силно през ноември, отбелязвайки големи скокове в цените на месото и растителните масла, въпреки малко по-ниските цени на зърнените култури, съобщи Агенцията за храните на ООН, цитирана от Евронюз и БГНЕС

Оставете коментар