Четвъртък, 20 Февруари 2020

ndt banner2

Четвъртък, 20 Февруари 2020

Бойко Борисов с по-голяма заплата от китайския президент

Бойко Борисов с по-голяма заплата от китайския президент

Вижте подготвенaта от Nbox класация на заплатите на 15-те световни президенти и премиери 

Водещата американска телевизия CNN наскоро публикува списъка на лидерите на най-големите световни икономики и техните официални заплати. Nbox го разшири до 15 най-добре платените според базова заплата на държавни глави и председатели на правителства. Един от интересните факти че заплатата на германския канцлер Ангела Меркел е двойно по-голяма от тази на италианския премиер Матео Ренци. Другият пък е, че официалната заплата на китайския държавен глава Си Цзинпин е аналогична на такава на чиновник категория „C” във Франция.

Китайският президент Си Дзинпин гостува на българския премиер Бойко Борисов 

 Всъщност изненадата за нас идва и от това, че заплатата на президента на КНР е съпоставима с тази на българския премиер Бойко Борисов. Както е известно, още по време на първия си мандат лидерът на ГЕРБ установи праг за заплати на чиновници и топмениджъри във всичките държавни компани заради бюджетните икономии покрай икономическата криза. Така, лидерът на най-бързорастящата световна икономика взима заплата, съпоставима с тази на Бойко Борисов, който взима дори повече от €1,500малко - над 3,200 лв. плюс надбавки и командировъчни. 

Си Цзинпин, президент на Китайската народна република

Китай плаща на своя държавен глава една от най-ниските заплати на подобен пост – едва 1 581 евро месечно. Годишният доход на председателя на Комунистическата партия на КНР е едва 20 хил. евро на година – средно десетина пъти по-малко от колегите му начело на световните сили. Заплата на Цзинпин дори е наскоро индексирана с 62%, което пак я прави сравнима със среден доход на френски чиновник. 

Нарендра Моди, президент на Индия

Заплатата на индийския държавен глава Нарендра Моди е едва €28 500, въпреки че страната му е на път да се превърне във „втория Китай“. Както е известно, Ню Делхи е вицешампион в световната надпревара на пазарите по бързорасрастващото се население и голям средногодишен ръст на БВП. 

Дилма Русеф, президент на Бразилия

Едва €113 000 е заплатата на държавния глава на Бразилия Дилма Русеф, която ръководи водещата в Южна Америка икономика. Популизмът обаче може да й изиграе лоша шега – футболното първенство в Бразилия глътна десетки милиарди долари разходи, а протестите из цялата страна зачестяват.

Матео Ренци, премиер на Република Италия

Италианският министър-председател Матео Ренци взима €117 400 заплата, което прави впечатление с това, че печели почти двойно по-малко от германската си колежка Ангела Меркел. Младият премиер впечатли света, като пристигна за връчването на мандата при президента Джорджо Наполитано със собствена кола – подкара пред камерите малка Алфа Ромео.

Владимир Путин, президент на Руската федерация

Владимир Путин си орязал официалната заплата с едва 10% при встъпването си в третия мандат като президент на Руската федерация през 2012 г. Така официалната му заплата е една от най-ниските сред световните лидери – €128 000. Подозират обаче, че е най-богатият човек в света с „империя“ от $130 млрд. Според разследването на  британският седмичник The Sunday Тimes („Сънди таймс“), както и според редица други източници семейството му и тези на олигарсите около Кремъл държи акциите на всички монополисти, започвайки от могъщия „Газпром“ и стотици негови дъщерни компании и подизпълнители. Това доведе до санкции срещу редица руски олигарси, които не крият приятелството си с президента Путин.

Франсоа Оланд, президент на Френска република

€179 000 е годишната заплата на френския държавен глава Франсоа Оланд, откакто зае поста през 2012 г. Стопанинът на Елисейския дворец с официалния си доход печели доста над руския президент Владимир Путин, но по-малко от японския премиер Синдзо Абе. При встъпването си в длъжност преди 3 години социалистът Оланд оряза собствената си заплата с 30%, като по този начин щеше да взима €255 600 на година. В този случай той щеше да се нарежда веднага след американския си колега демократ Барак Обама.         

Енрике Пеня Нието, президент на Мексико

Ако Мексико беше сред 12-те водещи световни икономики, то държавният глава на латиноамериканската държава щеше да е на седма позиция с годишния си базов доход от €180 000. Така той заема средната позиция между Синдзо Абе и Франсоа Оланд.

Синдзо Абе, премиер на Япония

€191 000 е заплатата на японския министър-председател Синдзо Абе. Той се прослави с това, че изведе страната от световната икономическа криза и от опустошителната ядрена катастрофа „Фукушима“. Затова се появи и терминът на сегашното японско икономическо чудо „Абеномика“. Не се поплюва той и като дипломат и стратег – смята се, че паралелният със санкциите на ЕС и САЩ натиск върху Москва означава, че Путин е на път да върне Курилските острови на Страната на изгряващото слънце.

Дейвид Камерън, премиер на Великобритания

Министър-председателят на Обединеното кралство Дейвид Камерън взима годишна заплата от около €106 800. Заедно със заплатата на редовния член на британския парламент доходите му от джоба на данъкоплатците скачат почти двойно – на €201 600. Въпреки че лети в отпуска с икономичната класа в нискотарифна аиокомпания EasyJet, Дейвид Камерън успя да взриви съгражданите си с интервю в ефира на BBC News. Стопанинът на „Данунинг стрийт, 10“ ядоса англичаните с това, че не знае колко е минималната работна заплата на час. „Тя е различна в различни части на страната. Не държа в главата всички цифри...“, подразни се Камерън. Той не можа да си спомни, че на Острова не се плаща под 7,85 британски паунда в провинцията и 9,15 лири – в Лондон.

Джейкъб Зума, президент на Южноафриканската република

Президентът на ЮАР Джейкъб Зума е на пето място като най-високоплатен политик, стигнал до лидерския пост в държавата си. Заплатата му е €210 600. Въпреки че взима заплата не по-малка от по-големите световни лидери, Зума се прояви и като голям скъперник – накара администрацията си да му направи ремонт във фамилната резиденция за сметйа на държавния бюджет.

Ангела Меркел, канцлер на Федеративна република Германия

Германската канцлерка Ангела Меркел е на трета позиция в света и на трета в Европа по официалните доходи като едно от първите лица в държавата. От 2012 г. насам тя взима заплата от 216 хил. евро плюс заплатата й на депутат от Буденстага от около €100 хил. Месечната й заплата е 17.016 евро, което е съпоставимо със средните заплати в Брюксел и Страсбург сред еврокомисари и евродепутати от по-старите страни-членки.
Тя не разполага нито с държавна резиденция, нито с други привилегии, освен служебното Audi A8. Заедно със съпруга си от години живее в апартамент в стара кооперация в центъра на Берлин, отказавайки да се премести в служебната квартира в Канцеларията с 200 кв.м площ.  

Стивън Харпър, премиер на Канада

С неговите €244 900 канадския министър-председател Стивън Харпър е на трета позиция по официални доходи след американския президент Барак Обама. Премиерът на Канада впечатли света с появата си на един от международните приеми, където помоли руския президент Путин „най-накрая да се разкара от Украйна“. Стопанинът на Кремъл очевидно бил подготвен за подобни тежки разговори и с хитра усмивка отговорил, че „не можем да се махнем оттам, понеже не сме стъпвали на украинска територия“.

Тони Абът, премиер на Австралия

€346 400 е заплатата на австралийския министър-председател Стивън Харпър. Политикът се прочу по света със спортните си заложби. Поради това, че има тренирано тяло след годинив бокса, сравняват гос руския президент „джудист“ Владимир Путин.


Барак Обама, президент на САЩ

Лидерът на най-голямата световна икономика взима заплата от „едва“ 376 800 евро. Американският президент Барак Обама има по-скромен брой резиденции, изплаща собствена къща от около 0,5 млн. долара, по традиция живее в Белия дом и почива със семейството на територията на САЩ.  Според CNN заплатата на стопанина на Белия дом „направо изглежда смешна“ в сравнение с доходите на водещите американски топмениджъри. Заплатата на Рупърт Мърдок в качеството му на директор на киностудията 21st Century Fox е 7 млн. евро. Заедно с бонусите доходите му скачат до 24 млн. евро.

Ли Сянлун, премиер на Сингапур

Най-високата официална базова заплата от €1,3 млн. е на сингапурския министър-председател Ли Сянлун. Политикът ръководи правителството на процъфтяващата от половин век град-държава само от три години - от 2012 г. насам. 

 

Свързани статии (по етикет)

 • Аврамова: Проблемът с винетките дойде заради липса на комуникация. Шефът на АПИ: 8 млн. лв. на година е поддръжката около София

  „Тол такса ще се плаща за Северната скоростна тангента", поясни регионалният министър.

  „Всички бяхме свидетели на гнева на премиера. Упрекът към АПИ е заради прекъсната комуникация с районите в София”. Така регионалният министър Петя Аврамова коментира скандала с винетките. 

  „Миналата година хората от Нови Искър поискаха да пътуват без винетки. Тогава премиерът каза, че общините, които искат това да стане, трябва да поддържат тези пътища. Варна, Шумен, Белица, Челопеч и още няколко общини го направиха. Това, че сега пуснахме камерите да следят, леко притесни хората. Подозирам политически елемент в ескалацията на напрежението. Автоматичното правоприлагане трябваше да започне от 1 март. Пуснахме го тестово по преценка на Националното тол управление. В същото време течаха преговори между АПИ и Столична община. Камерите имат няколко опции – само трафик, тол и винетка или само тол. Столична община вече показа картата с пътищата, за които ще се включи с поддръжката и така ще бъде променено решението на Министерски съвет за обхвата на пътищата с винетна такса”, поясни Аврамова в студиото на Нова ТВ. Тя допълни, че Северната скоростна тангента ще бъде освободена закупуването на винетка, но не и от тол такса, защото там минава транзитен трафик

 • Евролидерите се събират извънредно в Брюксел, за да обсъдят бюджетното предложение на Шарл Мишел

  Каква е позицията на България?

 • Шефът на АПИ: Не правим номерца, опитваме се да изпълняваме задълженията си

  "Сред глобените до момента шофьори категорично заявявам, че няма нито един водач от тези, които пътуват по участъците, които са обект на преговори", допълни Георги Терзийски

Оставете коментар

baner

 FB banner