Неделя, 21 Април 2019
Неделя, 21 Април 2019
Великобритания и ЕС „се доближават“ до споразумение за Брекзит

Великобритания и ЕС „се доближават“ до споразумение за Брекзит

Лейбъристите няма да подкрепят споразумение с ЕС докато Мей е премиер и предричат кабинетът да падне преди Коледа

Главните преговарящи за Брекзит на Великобритания и Европейския съюз, Доминик Рааб и Мишел Барние, са провели телефонен разговор. След края му от двете страни произлязоха противоречиви информации, предава Reuters.

Според Рааб, Великобритания и Европейският съюз „се доближават“ до споразумение за излизане.

„Докато остават някои съществени разлики, които трябва да изчистим, е ясно че нашите екипи се доближават до работни решения на значителните въпроси в споразумението за Брекзит и имат продуктивни разговори в правилния дух за бъдещите отношения“, заяви той.

„Ние повторихме нашата готовност да отдадем нужното време и енергия, за да доведем тези преговори до успешен завършек“, добави Рааб, пояснявайки че двамата с Барние са се съгласили да говорят отново след срещата на върха на европейските лидери в Залцбург през следващата седмица.

От своя страна Барние заяви, че ключовите различия между ЕС и Великобритания за бъдещето на ирландската граница, както и за европейската система за защита на хранителните имена, остават.

Барние съобщи в „Туитър“, че е провел „полезен диалог“ с британския си колега. Според главният преговарящ на ЕС, двете страни „продължават дискусиите за намиране на обща почва за бъдещите.

Основната опозиционна Лейбъристка партия във Великобритания, обаче, ще гласува срещу всяко споразумение за Брекзит, постигнато от премиера Тереза Мей. Липсата на осъществим план за напускане на ЕС ще свали Мей преди Коледа. Това заяви високопоставен лейбъристки депутат пред Financial Times, цитиран от Reuters.

Великобритания ще напусне ЕС на 29 март 2019 г. Въпреки „сближаването” между Брюксел и Лондон, дори някои депутати от Консервативната партия заплашиха да блокират договореното от Мей с ЕС.

Ако разбунтувалите се от нейната партия гласуват против споразумение, съдбата на правителството на Мей и целият процес по напускане ще зависи от лейбъристите, защото тя няма да държи необходимите 320 гласа в парламента.

Емили Торнбъри, министърът на външните работи в сянка от Лейбъристката партия, коментира пред вестника, че работещо споразумение "просто няма как да се случи" при Мей.

Лейбъристите имат условия, за да подкрепят всяко споразумение за Брекзит, но Торнбъри смята, че тя вижда малки шансове Мей да ги удовлетвори.

Според нея ще е необходими до няколко месеца да се проведат парламентарни избори, тъй като премиерът ще бъде победен на важния вот за всяко споразумение за Брекзит.

"Те не са способни да управляват...или ще имаме парламентарни избори през есента, или ще отидем на избори през пролетта", убедена е тя.

Торнбъри иска национални избори пред друг референдум.

(по материали на Reuters)

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар