Четвъртък, 23 Май 2019
Четвъртък, 23 Май 2019
ООН с нови данни: 7 пъти увеличение на мигрантите, пристигнали по суша в ЕС

ООН с нови данни: 7 пъти увеличение на мигрантите, пристигнали по суша в ЕС

Най-популярният маршрут е от Турция през Гърция

Около 18 000 незаконни мигранти са пристигнали в Европа по суша от началото на януари. Това е седем пъти повече, отколкото за същия период на миналата година, съобщи днес ООН, уточнявайки, че най-често използваният маршрут е този от Турция към Гърция, предаде Франс прес.

Според статистиката на Международната организация по миграция (МОМ), повече от една пета от незаконните мигранти, идващи в Европа, пристигат по суша.

Увеличеният брой на пристигналите по суша съвпада с намаляване на пристигналите по море, като маршрутът от Либия става все по-труден заради увеличените патрули на либийската брегова охрана. МОМ съобщи, че от началото на годината около 74 500 мигранти са дошли в Европа през Средиземно море, срещу близо 129 000 за същия период на 2017 г.

Най-популярният маршрут за мигрантите е от Турция за Гърция, като по него в Европа са пристигнали 12 166 души по суша от януари до началото на септември. За сравнение, Гърция е регистрирала през цялата минала година около 5550, пристигнали по суша. Над 50% от пристигналите в Гърция са сирийци, иракчани и афганистанци, според МОМ.

От останалите около 6000 мигранти, повечето са влезли в Европа през Сеута и Мелила, двата испански анклава в Северна Африка, граничещи с Мароко, като те са единствената сухопътна граница на Европейския съюз с Африка.

Нарастването на пристигналите по суша мигранти съвпадна с намаляването на броя на хората, които се опитват да достигнат Европа по море, след като либийската брегова охрана засили патрулите в Средиземно море, опитвайки се да блокира плавателните съдове, превозващи мигранти.

Според Международната организация по миграция около 74 500 мигранти са достигнали до Европа по море досега през 2018 г., в сравнение със 129 000 души през същия период на миналата година.

Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс) обаче съобщи днес, че броят на мигрантите, които прекосяват западната част на Средиземно море, за да стигнат до Испания, се е увеличил повече от два пъти през първите осем месеца на тази година спрямо същия период на 2017 г.

Фронтекс е регистрирал от януари до август "близо 29 600 нелегални пресичания на границата по западносредиземноморския маршрут, над два пъти повече от миналата година". Близо 6500 души са стигнали до Испания миналия месец, което също е над два пъти повече от данните за август 2017 г. Повечето хора са били от Мароко, Гвинея и Мали.

Фронтекс потвърди, че като цяло броят на хората, прекосили Средиземноморието, е паднал с 40% от нивата миналата година до около 86 500 души. Това се дължи на рязкото намаляването на броя на хората, бягащи от обхванатата от раздори Либия за Италия, основния миграционен маршрут към Европа през последните години.

Въпреки че ЕС рязко ограничи пристигналите мигранти след пика през 2015 г., Общността остава под огромен натиск да намали още повече броя на мигрантите.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова тази седмица за създаването на гранична и брегова сила в размер на 10 000 души в рамките на две години, която да ограничи миграцията.

 

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар