Вторник, 18 Декември 2018
Вторник, 18 Декември 2018

Меркел уволни директора на контраразузнаването заради погромите в Кемниц

Меркел уволни директора на контраразузнаването заради погромите в Кемниц

Шефът на Федералната служба за защита на Конституцията си навлече гнева на канцлера покрай разследването на сблъсъците между полиция и демонстранти.

Директорът на Федералната служба за защита на Конституцията Ханс-Георг Маасен бе освободен от длъжност, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от Агенция "Фокус". 

Маасен обаче ще получи нов пост – на държавен секретар във федералното вътрешно министерство. 

Маасен си навлече гнева на голяма част от политиците в Берлин покрай разследването на събитията в Кемниц. След протестите, при които се стигна до сблъсъци между полиция и граждани, Маасен изрази съмнение относно достоверността на записите, разпространени в медийното пространство. В тази връзка той настоя за щателно разследване на компетентните органи, преди да се правят заключения относно характера на инцидентите в Кемниц. 

По-рано тази седмица изданието съобщи, че канцлерът на ФРГ Ангела Меркел е взела решение за освобождаване на директора на Федералната служба за защита на Конституцията. Според източници от коалиционните кръгове в Берлин, Меркел е убедена, че оставането на Маасен на поста не е приемливо. 

Във вторник бе проведена кризисна среща на лидерите от управляващата голяма коалиция – ХДС, ХСС и ГСДП, но съдбата на Маасен изглежда бе решена преди началото й, коментират от редакцията.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар