Вторник, 19 Ноември 2019
Вторник, 19 Ноември 2019
Без напредък за Brexit след Залцбург. Исканията на ЕС били неприемливи и ще разкъсат Великобритания

Без напредък за Brexit след Залцбург. Исканията на ЕС били неприемливи и ще разкъсат Великобритания

За компромис от британска страна настоя домакинът на срещата на върха - австрийският канцлер Себастиан Курц

Без напредък към споразумение за Brexit приключи работната вечеря на лидерите на Европейския съюз в австрийския град Залцбург.

Британският премиер Тереза Мей се обърна към колегите си с призив да се откажат от неприемливите си искания, които според нея можели да разкъсат Великобритания. Тя потвърдила, че страната ще напусне ЕС през март, както е предвидено, и че няма да има втори референдум за членството.

Мей призова лидерите на ЕС да вземат пример от нея и да нагодят позициите си в преговорите, така че да постигнат добра сделка.

"За да постигнем успешен завършек, то ЕС трябва да промени позицията си също както Обединеното кралство го направи. Уверена съм, че с добра воля и решимост можем да договорим сделка, която е добра и за двете страни", каза Тереза Мей пред журналисти преди вечерята с лидерите на ЕС.

Единственото, за което са се договорили, е, че съюзът трябва да сътрудничи по-тясно с Египет по въпроса, съобщиха рано тази сутрин участници в срещата на върха.

Изразена е била подкрепа за разговори между ЕС и Египет и за среща на високо равнище, посветена на сътрудничеството по въпроса с мигрантите и икономическото сътрудничество, която би могла да се състои през февруари в Египет.

Доналд Туск ще представи тези идеи на египетския президент Фатах ас Сиси, с когото ще се срещне скоро в Ню Йорк. 

Германският канцлер Ангела Меркел от своя страна призова за добронамереност и уважение в преговорите между Великобритания и ЕС. Тя заяви, че е възможно Великобритания и ЕС да запазят много близко сътрудничество в някои области, по-конкретно в сферата на сигурността.

За липсата на напредък говори и ирландският премиер Лео Варадкар при пристигането си в Залцбург вчера. Шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер също каза пред репортери, че до споразумение с Великобритания все още е "твърде далече".

Според неназован служител от ЕС въпросът за границата можел да бъде улеснен, ако се постигне споразумение за улеснение на търговията подобно на това между ЕС и Япония. Засега обаче такова предложение към Лондон още не е отправено формално. 

Според хора от преговарящия екип на Брюксел проблемът не е само митнически, но също и в това, че трябвало да се гарантира влизащите в ЕС британски стоки да бъдат произведени според правилата на ЕС - нещо, което Лондон иска да избегне. 

За компромис от британска страна настоя по-рано домакинът на срещата на върха - австрийският канцлер Себастиан Курц.

Той подчерта, че Брюксел вече е направил първата крачка към сближение на позициите.

"Сега чакаме британците да изявят готовност за компромис, за да можем възможно по-скоро да постигнем сделка, с която да избегнем "твърд" Brexit. Това е в наш собствен интерес, защото Brexit без споразумение не само ще нанесе огромни вреди на Великобритания, но и Европейския съюз", изтъкна австрийският канцлер.

На срещата в Залцубрг 28-те страни членки на ЕС ще обсъдят и плана за разширяване на мандата и състава на европейската гранична агенция "Фронтекс". Планът е подкрепен от Германия но открито против него е Унгария, която твърди, че Брюксел иска да отнеме възможността на страните-членки да охраняват границите си.

Според ротационния председател на Евросъюза - австрийския канцлер Себастиан Курц, скептично настроени срещу засилването на "Фронтекс" са също Гърция, Италия и Испания.

Vesti.bg

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар