Понеделник, 17 Декември 2018
Понеделник, 17 Декември 2018

САЩ наложи санкции на Китай за това, че купува руски самолети и С-400

САЩ наложи санкции на Китай за това, че купува руски самолети и С-400

Блокира се китайското военно ведомство да не може да кандидатства за лицензи за износ и да не участва във финансовата система на САЩ

САЩ наложиха санкции на Китай за това, че Пекин купува изтребители и ракетни системи от Русия, което нарушава американския санкционен закон, приет във връзка с предполагаемата намеса на Русия в американските избори през 2016 година, съобщава „Фокус”, позовавайки се на Reuters.

В рядък изблик на гняв, Пекин поиска незабавна отмяна на санкциите. Държавният департамент на САЩ съобщи, че незабавно ще наложи санкции на китайския Департамент за развитие на оборудването, военно отделение, отговорно за въоръжението и оборудването и неговия директор Ли Шангфу за осъществяване на „значителни транзакции“ с „Рособоронекспорт“ - главният оръжеен износител на Русия.

Ограничителните мерки са свързани със закупените през 2017 година от Китай 10 изтребителя Су-35 и зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) С-400 и свързано с тях оборудване през 2018 година, съобщиха от Държавния департамент. Те блокират китайското военно ведомство да не може да кандидатства за лицензи за износ и да не участва във финансовата система на САЩ.

Напомняме, че по-рано днес САЩ добавиха към черния си списък още 33 руски длъжностни лица, свързани с военно-промишления комплекс на Русия. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи новите санкции като враждебни действия, чиято цел е изтласкването на Москва от пазара на военна продукция. Песков предполага, че санкциите са опит с непазарни методи Русия да бъде изтласкана от военния пазар, тъй като тя е основен конкурент на американските военни производители.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар